Кримському політв’язню Ельдару Якубову вісім місяців відмовляли в побаченні з рідними

Дата: 13 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Політв’язень, кримський татарин Ельдар Якубов, якого окупанти незаконно утримують у сімферопольському СІЗО-2 із серпня 2023 року, вперше за вісім місяців отримав дозвіл на побачення з дружиною.

Про це “Кримській солідарності” повідомила дружина Якубова Айше.

Ельдар Якубов. Джерело: Кримська солідарність

Кримський татарин повідомив дружині, що його турбують головні болі та шум у голові. Тюремний лікар зафіксував у нього високий тиск – 160/100 – і виписав таблетки, які той приймав протягом півтора тижня, але головний біль водночас не припинився. Також Айше зазначила, що чоловік дуже схуд.

Умови утримання в СІЗО Ельдар описує як дуже суворі: за недотримання правил або відправляють в одиночну камеру, або підіймають на “поверх суворого режиму”. Лежати вдень не дозволяють, ноги підіймати на ліжко також, сидіти можна, але не спираючись. Підйом – о шостій ранку, відбій – о 22-й годині.

Заарештовані купаються один раз на тиждень три хвилини, іноді в холодній воді. Харчування несмачне, часто незрозуміло, з яких круп приготовано каші. Через це чоловіки просять передати їм приправи, розповів Якубов.

Також дружина політв’язня розповіла, що чоловіку видали для ознайомлення матеріали справи. Під час вивчення він дізнався, що вони складаються з 11 томів.

Нагадаємо, що 24 серпня 2023 року о четвертій ранку силовики ввірвалися до будинків шістьох кримських татар – Сейдамета Мустафаєва, Ельдара Якубова, Абдулмеджита Сейтумерова, Руслана Асанова, Аметхана Умерова та Ремзі Німетулаєва.

П’ятеро чоловіків – цивільні активісти та багатодітні батьки, а в Сейтумерова нещодавно народилася дитина. Абдулмеджит – рідний брат політв’язнів з Бахчисарая Османа та Сейтумера Сейтумерових, заарештованих у березні 2020 року та засуджених до 17 та 14 років позбавлення волі.

У вересні 2023 року так званий “слідчий з особливо важливих справ” незаконного “Управління ФСБ Республіки Крим” Віталій Власов відмовив Якубовій та дружині іншого фігуранта справи Феріді Халіловій у побаченнях з чоловіками.

17 січня 2024 року “суддя” так званого “Київського райсуду” також відмовила в скарзі на дії Власова.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в окупованому Криму в незаконному “суді” склали адмінпротокол на дружину затриманого Ельдара Якубова через зроблене фото.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter