Кримськотатарського активіста і журналіста Ернеса Аметова етапували до виправної колонії у Вологодській області

Дата: 13 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Політв’язня, громадянського журналіста, кримськотатарського активіста Ернеса Аметова етапували до виправної колонії №12 у Вологодській області РФ – за 2 тисячі кілометрів від Криму.

Про це він повідомив своїй дружині Елеонорі Аметовій тюремним зв’язком “Зонателеком”, пише “Кримська солідарність”.

Ернес Аметов. Джерело: Кримська солідарність

За словами дружини кримського татарина, його відправили на карантин, а потім мають перевести до табору.

Ернеса Аметова заарештували 11 жовтня 2017 року разом з політв’язнями Сейраном Салієвим, Марленом Асановим, Тимуром Ібрагімовим, Сервером Зекір’яєвим та Меметом Беляловим після обшуків у Криму. Три роки слідства та судових розглядів кримський мусульманин провів у слідчих ізоляторах Криму та Ростова-на-Дону.

У 2020 році його виправдали та звільнили в залі суду через відсутність доказів. Це був перший подібний випадок у справах “Хізб ут-Тахрір” не лише в окупованому Криму, а й на території РФ. Однак у березні 2022 року апеляційний суд переглянув рішення Південного окружного військового суду та надіслав справу на новий розгляд.

11 квітня 2022 року справа надійшла назад до Південного окружного військового суду. Коли Ернес Аметов прибув на попереднє слухання з повторного розгляду, то суддя Олексій Магомадов ухвалив узяти кримського татарина під варту на два місяці. Прокуратура звинуватила Аметова в участі в терористичній організації та спробі державного перевороту на Кримському півострові. Чоловік відкинув усі звинувачення окупаційної влади. 

У грудні 2022-го російський суд переглянув виправдувальний вирок Аметову й ув’язнив його на 11 років.

У грудні 2023-го апеляційний військовий суд підмосковного міста Власиха залишив чинним вирок кримському політв’язню.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що щонайменше 28 українських працівників медіа та громадянських журналістів, зокрема в тимчасово окупованому Криму, перебувають у неволі внаслідок незаконних затримань, захоплень у полон, облудних звинувачень і фальсифікованих “судових процесів” російських окупантів на території України. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter