Російський суд відхилив апеляцію на вирок кримському політв’язню Ернесу Аметову

Дата: 15 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Російський Апеляційний військовий суд підмосковного міста Власиха залишив чинним вирок кримському політв’язню, громадянському журналісту Ернесу Аметову, якого засудили до 11 років позбавлення волі у колонії суворого режиму у справі “Хізб ут-Тахрір”.

Про це 15 грудня повідомила “Кримська солідарність”.

Ернес Аметов. Джерело: “Кримська солідарність”

Дружина бранця Кремля Елеонора Аметова вважає вирок помстою російських спецслужб кримському татарину за відмову обмовляти своїх одновірців.

Сам Аметов розповів, що російський суд затвердив йому вирок напрочуд легко і просто.

“Суд мені більше нагадав конвеєр із закривання кришок консервів – настільки бездоганний і лячно швидкоплинний, налагоджений до ідеалу процес. Наче вони не вирішують долю людини, а закривають чергову консерву. Нічого особистого, просто бізнес”, – сказав він.

Ернеса Аметова заарештували 11 жовтня 2017 року разом з політв’язнями Сейраном Салієвим, Марленом Асановим, Тимуром Ібрагімовим, Сервером Зекір’яєвим та Меметом Беляловим після обшуків у Криму. Три роки слідства та судових розглядів кримський мусульманин провів у слідчих ізоляторах Криму та Ростова-на-Дону.

У 2020 році його виправдали та звільнили в залі суду через відсутність доказів. Це був перший подібний випадок у справах “Хізб-ут-Тахрір” не лише в окупованому Криму, а й на території РФ. Однак у березні 2022 року апеляційний суд переглянув рішення Південного окружного військового суду та надіслав справу на новий розгляд.

11 квітня 2022 року справа надійшла назад до Південного окружного військового суду. Коли Ернес Аметов прибув на попереднє слухання з повторного розгляду, то суддя Олексій Магомадов ухвалив узяти кримського татарина під варту на два місяці. Прокуратура звинуватила Аметова в участі в терористичній організації та спробі державного перевороту на Кримському півострові. Чоловік відкинув всі звинувачення окупаційної влади. 

В грудні 2022-го російський суд переглянув виправдувальний вирок Аметову й ув’язнив його на 11 років.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter