“Репортери без кордонів” заявили про “полювання” на незалежних журналістів в Азербайджані

Дата: 06 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Полювання на журналістів небагатьох незалежних медіа, що працюють в Азербайджані, триває: останньою жертвою влади став ведучий новин ютуб-каналу Kanal 13 Руфат Мурадлі, якого заарештували “за непокору поліції” невдовзі після арешту директора медіа Азіза Оруджева і чотирьох журналістів Abzas Media.

Про це йдеться на сайті RSF.

Медійника заарештували поліцейські в цивільному, коли він паркував автомобіль на автостоянці. Мурадлі заперечив, що “висловлювався нецензурною лайкою на вулиці” та “не підкорявся” поліцейським, які зробили йому “зауваження”.

Перед арештом журналіст збирався взяти інтерв’ю в матері редактора Abzas Media Севінджа Вагіфкізі, якого заарештували 20 листопада.

“Руфат Мурадлі – шостий журналіст, заарештований за останні два тижні. Ми є свідками справжнього полювання на людей, яке підтверджує, що метою азербайджанської влади є усунення всіх незалежних ЗМІ, які викривають дії корумпованої політичної еліти”, – заявила керівниця відділу Східної Європи та Центральної Азії RSF Жанна Кавельє.

Окрім Вагіфкізі, 20 листопада заарештували трьох інших журналістів Abzas Media, це Ульві Гасанлі, Махаммад Кекалов і Наргіз Абсаламова.

Гасанлі та Вагіфкізі, які зазнали жорстокого поводження та яким було відмовлено в побаченнях і телефонних дзвінках з їхніми родинами, загрожує до восьми років ув’язнення за сфабрикованим звинуваченням у “контрабанді іноземної валюти”.

Інші співробітники Abzas Media зараз не мають доступу до своїх офісів і зазнають повторних допитів. Це медіа та Kanal 13 є незалежними ЗМІ, що часто публікують репортажі про корупційні справи, пов’язані з людьми, близькими до президента Ільхама Алієва, пише RSF.

Двох журналістів-фрилансерів – Айтаджа Мамедлі та Шахлу Керіма, – яких ненадовго заарештували під час репортажів про місцевий ринок 2 грудня, знову заарештували 4 грудня під час опитування перехожих на вулиці південного міста Ленкорань. Як розповіли вони самі, поліція допитала їх, звинуватила в шпигунстві та видалила їхні відеоінтерв’ю, звинувативши поліцію в “психологічному переслідуванні”.

У RSF наголосили на тому, що влада Азербайджану звинуватила організації, розташовані в США, Німеччині та Франції, у “незаконному фінансуванні” Abzas Media, тоді як проурядові ЗМІ ведуть наклепницькі кампанії проти журналістів і неурядових організацій, таких як “Репортери без кордонів”, звинувачуючи їх без жодних підстав чи доказів у тому, що вони частина міжнародної антиазербайджанської “мережі”, яка фінансується Сполученими Штатами.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в Азербайджані затримали на три місяці журналіста, директора популярного телеканалу Kanal 13 Азіза Оруджева, також силовики провели обшуки в нього вдома та в офісі медіа. 

Офіційна причина затримання – звинувачення в незаконному будівництві. Оруджеву загрожує до трьох років позбавлення волі за статтею 288.2 Кримінального кодексу Азербайджану. Водночас, за словами адвоката, звинувачення – це помста за журналістику Оруджева.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter