В Азербайджані затримали директора популярного телеканалу: Комітет захисту журналістів заявив про тиск на свободу слова

Дата: 30 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

В Азербайджані затримали на три місяці журналіста, директора популярного телеканалу Kanal 13 Азіза Оруджева, також силовики провели обшуки в нього вдома та в офісі медіа.  

Про це йдеться на сайті Комітету захисту журналістів (CPJ).

Джерело: CPJ

Офіційна причина затримання – звинувачення в незаконному будівництві. Оруджеву загрожує до трьох років позбавлення волі за статтею 288.2 Кримінального кодексу Азербайджану.

Як розповів CPJ адвокат затриманого Бахруз Байрамов, Оруджев будував собі будинок на придбаній ним земельній ділянці, хоча земля офіційно не зареєстрована на чоловіка.

Юрист сказав, що така ж ситуація – із тисячами інших будинків у Баку, і що йому невідомо, щоб когось ще заарештували за правопорушення. Натомість, за словами адвоката, звинувачення були помстою за журналістику Оруджева.

Незалежний онлайн-мовник Kanal 13, який має понад два мільйони підписників на своїх каналах у ютубі, регулярно висвітлює делікатні теми, такі як демонстрації та порушення прав людини, й надає простір опозиційним політикам, розповів Аласгар Мамедлі, засновник Media Rights Group, яка захищає пресу свободи в Азербайджані.

Після нещодавнього арешту трьох журналістів і медіапрацівників антикорупційного видання Abzas Media “азербайджанська влада, схоже, націлилася на ще одну критично важливу онлайн-платформу новин, заарештувавши Азіза Оруджева”, заявила Гульноза Саїд, координаторка програми CPJ в Центральній Азії.

Вона закликала азербайджанську владу звільнити Оруджева, зняти з нього звинувачення та припинити тиск на незалежну пресу.

Оруджев не вперше потрапляє до в’язниці. У 2017 році влада засудила його до шести років позбавлення волі за звинуваченням у незаконному підприємництві та зловживанні владою, що багато хто сприйняв як помсту за його журналістську діяльність. Наступного року його звільнили умовно.

Раніше ZNINA повідомляла про те, що в Білорусі, у Вітебській колонії помер політв’язень, блогер Микола Климович, засуджений до реального строку ув’язнення за смайлик під карикатурою на самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка в соцмережах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter