У Білорусі в колонії помер блогер, засуджений за смайлик під карикатурою на Лукашенка

Дата: 08 Травня 2023
A+ A- Підписатися

У Вітебській колонії помер політв’язень, блогер Микола Климович, засуджений до реального строку ув’язнення за смайлик під карикатурою на самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка в соцмережах.

Про це 7 травня повідомив білоруський правозахисний центр “Вясна”.

Джерело: сайт правозахисного центру “Вясна”

Соцмережа Климовича привернула увагу білоруських силовиків у грудні 2022 року. Тоді його затримали та помістили в СІЗО. Блогер провів за ґратами три доби, після чого в нього стався серцевий напад. Поліцейські передали його лікарям для надання допомоги та відпустили до суду. До суду чоловік був на волі, але ходив на допити.

Климовича звинуватили за статтею 368 кримінального кодексу в образі Лукашенка. В однокласниках блогер поставив реакцію “смішно” на карикатуру Лукашенка, тому малюнок розмістився в стрічці його сторінки. Сам чоловік стверджував, що не мав наміру поширювати карикатури, а просто посміявся з них.

За даними правозахисників, чоловік мав інвалідність серця ІІ групи, переніс інсульт і складну операцію на серці. Попри це суд Пінська засудив його до року колонії 28 лютого. 7 травня стало відомо, що він помер у Вітебській колонії №3.

21 квітня Брестський обласний суд залишив вирок без змін. Засудженого етапували до Вітебської колонії №3, він пробув там до своєї смерті приблизно два тижні.

Перед оголошенням вироку суддями Климович заявив, що може померти за ґратами.

Нагадаємо, що жорстокі репресії проти опозиційно налаштованих до влади білорусів почалися на тлі протестів після чергових виборів президента 9 серпня 2020 року, коли тисячі людей відмовилися визнавати перемогу Олександра Лукашенка через фальсифікації. Більшість країн Європи та світу вважає Лукашенка нелегітимним президентом.

Влада Білорусі одразу почала називати мирні протести громадян “заворушеннями”, використовувала для розгону гумові кулі, сльозогінний газ та водомети.

Тиск на активістів, правозахисників і незалежних журналістів не припинився й після спаду протестних настроїв у країні.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що екскандидат у президенти Білорусі й політв’язень Віктор Бабарико, якого влада Лукашенка запроторила за ґрати на 14 років, опинився в лікарні після побиття. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter