“Репортери без кордонів” закликали українську владу повернути “Еспресо”, Прямий і 5 канал до цифрового ефіру

Дата: 04 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Українська влада має гарантувати плюралізм інформації, повернувши до цифрового ефіру три інформаційні телеканали цілодобового мовлення – “Еспресо”, 5 канал і Прямий, “загадковим чином” вимкнені 4 квітня 2022 року.

До цього закликала міжнародна правозахисна організація “Репортери без кордонів” (RSF).

Джерело: rsf.org

“Сумна річниця для свободи слова в Україні: 4 квітня 2022 року три інформаційні телеканали цілодобового мовлення, “Еспресо”, 5 канал і Прямий, загадковим чином від’єднали від мережі цифрового мовлення невдовзі після ухвалення рішення, яке зобов’язало їх співпрацювати з усіма іншими національними інформаційними каналами. Через рік усе ще неможливо встановити, хто саме, навіщо і як ухвалив це рішення”, – йдеться в повідомленні.

На переконання керівниці офісу RSF у Східній Європі та Центральній Азії Жанни Кавельє, “ця ненормальна ситуація затягнулася: неприйнятно, що 16 мільйонів глядачів протягом року позбавлені доступу до трьох опозиційних телеканалів через юридичне непорозуміння”. Вона закликала українську владу якнайшвидше зайнятися цим питанням та врегулювати ситуацію.

“Репортери без кордонів” нагадали, що за два тижні до відімкнення цих медіа, 18 березня 2022 року, Рада нацбезпеки і оборони зобов’язала національні інформаційні канали приєднатися до інформаційного марафону “Єдині новини”. Це рішення офіційно формалізувало ініціативу, розпочату наступного дня після повномасштабного російського вторгнення шістьма великими телеканалами, зокрема двома державними, які вирішили виробляти спільний прямий ефір, що складається з їхнього відповідного контенту у відведених кожному слотах. Мета ініціативи – гарантувати населенню постійний доступ до надійної інформації в непевному контексті, де дезінформація є справжньою зброєю, пояснили правозахисники.

Після оприлюднення рішення РНБО телеканали “Еспресо”, “5 канал” та “Прямий” публічно висловили бажання долучитися до загальнонаціонального марафону. Керівники цих телеканалів підтвердили RSF, що вони провели перемовини з цього приводу, проте безрезультатно.

“4 квітня без офіційного рішення медіарегулятора, який за відсутності відповідної чіткої правової бази мав би регулювати цей процес, сигнал цих трьох телеканалів зник з ЦНТ без будь-якого попередження”, – уточнили “Репортери без кордонів”.

У коментарі RSF юрист Інституту масової інформації Роман Головенко припустив, що ситуація з недопуском до марафону, попри рішення РНБО, стала можлива через відсутність в Україні законодавчої бази, яка регулює взаємодію між самими телеканалами.

Станом на сьогодні всі три телеканали не долучені до виробництва спільного марафону, позбавлені мовлення в цифровій мережі, обмежені супутниковим телебаченням і потоковим мовленням, проте вони все ще отримують рахунки за послуги ЦНТ від компанії-постачальника “Зеонбуд”.

Нагадаємо, що в ніч на 4 квітня КРРТ вимкнув телеканали “Еспресо”, “Прямий” та “5 канал” із цифрового ефіру. Провайдер “Зеонбуд”, який зараз підпорядковується концерну, заявив, що не знає причин такого рішення.

Телеканали звернулися до президента Володимира Зеленського з проханням втрутитись і захистити “право журналістів, які професійно воюють на інформаційному фронті, на професію і свободу слова”. Для цього КРРТ має відновити мовлення каналів, наполягають вони.

Утрутитись у ситуацію з вимкненням телеканалів, пояснити причини цього та відновити їхнє мовлення закликали президента Медіарух та Комісія з журналістської етики.

Згодом 5 канал заявив, що судитиметься з КРРТ, якщо його цифрове ефірне мовлення найближчим часом не відновлять.

Правозахисники вважають вимкнення вказаних телеканалів загрозою свободі слова в Україні.

Вимкнення телеканалів “Прямий”, “Еспресо” та 5 каналу відбулося нібито через недостатню організацію загальнонаціонального телемарафону, заявив Потураєв.

У Верховній Раді заявили, що не знають, хто вимкнув з цифрового ефіру “Еспресо”, Прямий і 5 канал.

Петицію щодо повернення “Еспресо”, Прямого та 5 каналу до цифрового ефіру зареєстрували 18 квітня 2022 року за ініціативи Ірини Гандзюк. Необхідні для розгляду 25 тисяч голосів вона набрала ще на початку липня.

Уряд надав відповідь на вказану петицію лише 15 серпня 2022 року, фактично переадресувавши її надання на Держспецзв’язку і Мінкульт.

Водночас заступниця бізнес-омбудсмана Тетяна Коротка заявила, що жодних рішень про припинення трансляції мовлення “Еспресо”, Прямого і 5 каналу в багатоканальній цифровій телемережі Т2 не існує.

Зокрема, в рішенні РНБО “Щодо реалізації єдиної інформаційної політики в умовах воєнного стану” від 18 березня 2022 року немає конкретних правил, за якими канали можуть долучитися до виробництва спільного телемарафону, сказала вона.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter