“Прямий” та 5 канал просять дозволити їм участь у Національному марафоні замість медіа Ріната Ахметова

Дата: 19 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Телеканали “Прямий” та “5 канал” закликали виділити їм часовий слот у спільному телемарафоні “Єдині новини”, який звільниться після припинення участі в ньому медіагрупи “Україна” Ріната Ахметова.

Про це йдеться в заяві редакцій до Ради національної безпеки і оборони та Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

Джерело: 5tv

У заяві йдеться про те, що співробітники, журналісти та редакційні колективи “Прямого” і 5 каналу вкотре висловлюють свою готовність долучитися до виробництва контенту та ефірів телемарафону.

За словами медійників, з перших днів російського вторгнення телеканали з власної ініціативи й доброї волі відмовилися від традиційної сітки мовлення, перепрофілювали ефір, зокрема транслювали й спільний марафон.

“19 березня ТОВ “Вільні медіа” звернулося до Нацради, РНБО і Мінкультури та інформполітики з проханням надати 5 каналу та “Прямому” частину ефірного часу в національному марафоні та ввести їх до складу редакційної групи”, – уточнюється в заяві.

Тоді телеканали отримали підтвердження від профільного міністра і голови Нацради з питань телерадіомовлення щодо виділення їм часових проміжків із 23 березня, проте вони їх так і не отримали. Пізніше їм заявили про відсутність вільних слотів. 

Натомість канали в ніч на 4 квітня вимкнули з цифрового мовлення. Відповідальність за це ніхто з посадовців досі не взяв на себе. Також не відомо, на яких законних підставах це відбулося.

Відповіді на петицію щодо незаконного відімкнення трьох телеканалів ніхто не надав, попри те що термін для розгляду її сплив 13 липня, йдеться в заяві.

Вочевидь, вільні слоти з’являться після того, як Ахметов анонсував анулювання держліцензій на мовлення власних медіа, наголосили в заяві. Редакції “Прямого” та 5 каналу просять віддати їх для їхнього мовлення.

Нагадаємо, що в ніч на 4 квітня КРРТ вимкнув телеканали “Еспресо”, “Прямий” та “5 канал” із цифрового ефіру. Провайдер “Зеонбуд”, який зараз підпорядковується концерну, заявив, що не знає причин такого рішення.

Телеканали звернулися до Зеленського з проханням втрутитись і захистити “право журналістів, які професійно воюють на інформаційному фронті, на професію і свободу слова”. Для цього КРРТ має відновити мовлення каналів, наполягають вони.

Вимкнення “Прямого”, “Еспресо” та 5 каналу відбулося нібито через недостатню організацію загальнонаціонального телемарафону, заявив Потураєв.

У Верховній Раді заявили, що не знають, хто вимкнув з цифрового ефіру “Еспресо”, “Прямий” і 5 канал.

Водночас, на думку Подоляка, телеканали вимкнули з цифри нібито через “шкідливий нарцисизм” п’ятого президента України Петра Порошенка, до пулу якого зараховують зазначені медіа.

Правозахисники вважають, що вимкнення вказаних медіа без будь-яких пояснень є загрозою свободі слова та демократії в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter