Рішень про припинення трансляції “Еспресо”, Прямого та 5 каналу не існує – Рада бізнес-омбудсмана

Дата: 31 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Рішень про припинення трансляції мовлення “Еспресо”, Прямого і 5 каналу в багатоканальній цифровій телемережі Т2 не існує.

Про це заявила заступниця бізнес-омбудсмана Тетяна Коротка в інтерв’ю “Детектору медіа“.

Тетяна Коротка. Джерело: uacrisis.org

Водночас Нацрада з питань телебачення і радіомовлення, по суті, підтвердила існування певного “правового вакууму”, уточнила Коротка.

Зокрема, в рішенні РНБО “Щодо реалізації єдиної інформаційної політики в умовах воєнного стану” від 18 березня 2022 року немає конкретних правил, за якими канали можуть долучитися до виробництва спільного телемарафону, сказала вона.

З погляду Нацради, ці обставини мають бути усунені “відповідними й повноважними суб’єктами, які мають або внести зміни до законів України, або чітко визначити та належно передати необхідні повноваження регулятору згідно з чинним законодавством”, наголосила заступниця бізнес-омбудсмана.

Тому бізнес-омбудсман звернувся з листом до голови Верховної Ради, щоб посприяти заповненню прогалин і законодавчо оформити засади роботи спільного марафону, зокрема розробити єдині критерії для телекомпаній, які зобов’язані транслювати марафон на виконання рішення РНБО, та порядок входження до складу учасників телемарафону.

“Не втрачаємо надії, що позасудове рішення цієї ситуації все ще можливе”, – резюмувала Коротка.

Нагадаємо, що в ніч на 4 квітня КРРТ вимкнув телеканали “Еспресо”, “Прямий” та “5 канал” із цифрового ефіру. Провайдер “Зеонбуд”, який зараз підпорядковується концерну, заявив, що не знає причин такого рішення.

Телеканали звернулися до президента Володимира Зеленського з проханням втрутитись і захистити “право журналістів, які професійно воюють на інформаційному фронті, на професію і свободу слова”. Для цього КРРТ має відновити мовлення каналів, наполягають вони.

Правозахисники вважають, що вимкнення вказаних телеканалів без будь-яких пояснень є загрозою свободі слова та демократії в Україні.

Утрутитись у ситуацію з вимкненням телеканалів, пояснити причини цього та відновити їхнє мовлення закликали президента Медіарух та Комісія з журналістської етики.

Згодом 5 канал заявив, що судитиметься з КРРТ, якщо його цифрове ефірне мовлення найближчим часом не відновлять.

Правозахисники вважають вимкнення вказаних телеканалів загрозою свободі слова в Україні.

Вимкнення телеканалів “Прямий”, “Еспресо” та 5 каналу відбулося нібито через недостатню організацію загальнонаціонального телемарафону, заявив Потураєв.

У Верховній Раді заявили, що не знають, хто вимкнув з цифрового ефіру “Еспресо”, Прямий і 5 канал.

Петицію щодо повернення “Еспресо”, 5 каналу та Прямого до цифрового ефіру зареєстрували 18 квітня 2022 року за ініціативи Ірини Гандзюк. Необхідні для розгляду 25 тисяч голосів вона набрала ще на початку липня.

Уряд надав відповідь на вказану петицію лише 15 серпня 2022 року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter