Рада попередньо підтримала розкритикований фахівцями законопроєкт про діджиталізацію прописки

Дата: 15 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Верховна Рада в першому читанні підтримала законопроєкт №5463 “Про реалізацію публічних електронних послуг з реєстрації та декларування місця проживання в Україні”. Фахівці критикують документ, адже він не робить процедуру реєстрації місця проживання легшою, як про це кажуть його автори. 

Про це повідомили на сайті парламенту. 

Ініціаторами законопроєкту №5463 стала група депутатів, зокрема голова Комітету з питань прав людини Дмитро Лубінець. Як стверджували автори, у разі ухвалення документа зареєструватись у помешканні українці зможуть онлайн, авторизувавшись у застосунку “Дія” або на порталі, де просто треба зазначити адресу нової прописки.

Водночас фахівці, які детальніше дослідили запропоновані депутатами ідеї, вказували, що проєкт закону не робить чинної процедури легшою. Так, для реєстрації доведеться вказувати реквізити тих самих документів, які люди мусять збирати й зараз. Фактично поряд з послугою “реєстрація місця проживання” в Україні просто з’явиться послуга “декларування місця проживання”, а процедура отримання обох залишиться однаковою.

Близько 12% українців, як показують соціологічні дослідження, живуть не за місцем реєстрації. Це еквівалентно щонайменше 3,3 мільйона дорослого населення. За словами голови Центру прав людини ZMINA Тетяни Печончик, усі ці люди й надалі не матимуть змоги зареєструвати своє фактичне місце мешкання, адже часто живуть в орендованому житлі, власники якого не дозволяють їм це робити

“Безумовно, цифровізація адмінпослуг – це важливо, однак прийняття цього проєкту закону не забезпечить реформування системи реєстрації місця проживання. Це просто переведення в онлайн-формат існуючої дозвільної системи прописки. Така система незручна нікому – ні органам місцевого самоврядування, які не знають, скільки населення фактично мешкає в тих чи інших громадах, ні самим людям, які не можуть реалізувати ряд своїх прав за місцем фактичного мешкання”,зазначає вона. 

Альтернативний законопроєкт, який розробляли правозахисники, ще в червні повернув на доопрацювання профільний парламентський комітет. Його автори пропонували, щоб для реєстрації місця проживання і зняття з неї заявники мали звернутися до органу реєстрації, зокрема до ЦНАПу, та показати документ, що посвідчує особу. Після ідентифікації та сплати адміністративного збору особа, згідно з їхньою ідеєю, має подати відповідну заяву, однак до неї не потрібно додавати документи, що підтверджують право на проживання за вказаною адресою і У законопроєкті прописали й механізм захисту прав власників житла від неправдивих повідомлень про місце проживання. Після подання заяви на реєстрацію відповідальна посадова особа здійснює цю процедуру, а також вносить інформацію до реєстру територіальної громади, яку надалі передають до Єдиного державного демографічного реєстру. Після цього власників житла, в якому прописалася людина, інформують про здійснення такої реєстрації..

Нагадаємо, що відсутність прописки впливає на реалізацію великої кількості прав. Так, українці, що живуть не за місцем реєстрації, рідше беруть участь у виборах. Як бар’єр у доступі до правосуддя сприймає реєстрацію кожен восьмий мобільний громадянин. Впливає прописка навіть на права дітей.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter