Рада церков просить залучити до роботи поза військовими формуваннями тих, кому віра не дозволяє воювати

Дата: 20 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

У Всеукраїнській раді церков і релігійних організацій переконані, що замість кримінального переслідування вірян, чиї релігійні переконання не дозволяють брати до рук зброю, краще було б залучити їх до роботи з посилення обороноздатності держави поза межами військових формувань.

Про це заявили у ВРЦіРО за підсумками зустрічі з премʼєр-міністром Денисом Шмигалем

Фото: Львівська обласна військова адміністрація

“Глави та представники конфесій обговорили з очільником уряду низку практичних питань, які особливо актуальні в умовах воєнного стану. Передусім йшлося про сприяння душпастирській і соціально-гуманітарній діяльності релігійних організацій, спрямованій на надання допомоги постраждалим від російської агресії”, – йдеться у повідомленні. 

Окрему увагу учасники зустрічі приділили обговоренню ролі священнослужителів під час війни, зокрема як капеланів у закладах охорони здоров’я та військових капеланів.

“Іншим питанням була проблематика практичного механізму реалізації конституційної гарантії на альтернативну (невійськову) службу для вірян, чиї релігійні переконання не дозволяють брати до рук зброю. Замість кримінального переслідування таких вірян, буде доцільно залучити їх до роботи з посилення обороноздатності держави за межами військових формувань”, – заявили в раді церков.

Адвокат юридичної фірми “Міллер” Андрій Новак у коментарі “Українська правда. Життя” наголосив, що не можна уникнути мобілізації з релігійних переконань. 

“Релігійні переконання не звільняють людину від обов’язку захищати державу. Конституція закріплює рівність усіх громадян та не допускає дискримінації за релігійною ознакою. А в законі про мобілізаційну підготовку та мобілізацію немає жодних винятків стосовно вірян. Військовий обов’язок є однаковим як для вірян, так і для не вірян”, – пояснив Новак.

У 35 статті Конституції України зазначається, що “ніхто не може бути увільнений від своїх обов’язків перед державою або відмовитися від виконання законів за мотивами релігійних переконань”

Водночас, якщо виконання військового обовʼязку суперечить релігійним переконанням громадянина, воно має бути замінене альтернативною (невійськовою) службою. У Законі “Про альтернативну (невійськову) службу” йдеться, що альтернативна служба запроваджується замість проходження строкової військової служби для виконання обов’язку перед суспільством.

Вона не передбачає військового вишколу та використання зброї. 

Таку службу проходять на підприємствах, в установах, організаціях, діяльність яких пов’язана з соціальним захистом населення, охороною здоров’я, захистом довкілля, будівництвом, житлово-комунальним та сільським господарством, а також у патронажній службі в організаціях Товариства Червоного Хреста України.

Проте строк альтернативної служби є більшим за строк строкової у 1,5 раза.

Віровчення таких релігійних організацій не допускає користування зброєю:

  • Адвентисти-реформісти;
  • Адвентисти сьомого дня; 
  • Євангельські християни; 
  • Євангельські християни-баптисти; 
  • Покутники; 
  • Свідки Єгови; 
  • Харизматичні християнські церкви (та церкви, прирівняні до них згідно із зареєстрованими статутами); 
  • Християни віри євангельської (та церкви, прирівняні до них згідно із зареєстрованими статутами); 
  • Християни євангельської віри; 
  • Товариство Свідомості Крішни.

Нагадаємо, що Російська православна церква тим часом створює власні приватні військові компанії на території РФ, які за вказівками Московського патріархату займаються вербуванням вірян та їхньою бойовою підготовкою для війни проти України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter