Путін таємними указами звільняє з колоній найманців ПВК “Вагнер”: з’явились докази

Дата: 17 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

В’язнів із російських колоній, які стають найманцями ПВК “Вагнер”, визнаної в Україні міжнародною злочинною організацією, помилує таємними указами президент Росії Володимир Путін. 

Докази цього вдалось отримати російському журналісту Андрію Захарову

Графіті з логотипом ПВК “Вагнер” у Белграді, яке невдовзі замалювали написом “Ні війні”. Фото: Дарко Воїнович\AP
Підтвердження того, що Путін особисто підписує укази про помилування злочинців, які їдуть в Україну, Захарову вдалось знайти у спеціальній базі, куди вносять дані про росіян, які отримали судимість, про те, скільки вони відбували покарання та коли звільнились. 

Журналіст не назвав прізвища помилуваних злочинців, дані щодо яких зміг перевірити, зазначивши лише, що один “вбивця”, а інший “розбійник”.

Скриншот з бази даних

Обох помилували 6 червня 2022 року.

Це означає, що юридично звільнення оформили заздалегідь, тож, наприклад, найманців, які не виконали “контракт” з ПВК, однак опинились не на фронті, офіційно також вважають звільненими. 

“Один із тих, кого я попросив подивитися (у реєстрі. – Ред.), достроково опинився не на фронті восени, бо на війні йому відірвало ногу”, – розповідає Захаров. 

Інформація про вербування в’язнів на війну в Україну з російських колоній почала з’являтись у правозахисників ще торік влітку, однак офіційно російська влада цього не підтверджувала. 

Вже до осені на державних телеканалах РФ почали показувати репортажі про завербованих, а згодом – відео звільнених в’язнів, які отримали медалі “за відвагу” та відправились додому. 

Завербовані з російських колоній бойовики ПВК “Вагнер” разом з керівником ПВК Євгеном Пригожиним (по центру)

Серед помилуваних 34-річний Анатолій Сальмін, якого завербували, коли він сидів за крадіжку, а свого часу відбував покарання за те, що забив знайомого на відпочинку каменем. 

Також серед звільнених був Дмитро Корягін, який на початку 2014-го умовив власну бабусю-ветеранку Другої світової продати квартиру, а потім вивіз її у гараж, де забив молотком. Рідним він ще рік говорив, що жінка поїхала в Україну.

Верховна Рада на початку цього року визначала ПВК “Вагнер” міжнародною злочинною організацією та попросила світ наслідувати цей приклад. Керівнику ПВК “Вагнер” Євгену Пригожину повідомили підозру у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України та веденні агресивної війни. 

Питання визнання російської ПВК терористичною організацією обговорюють у Європарламенті, а у Великій Британії та Сербії юристи позиваються щодо “вагнерівців” за тероризм і воєнні злочини в Україні.

Нагадаємо, що об’єднана слідча група з розслідування катастрофи рейсу MH-17 нещодавно оприлюднила перехоплення телефонної розмови Путіна з ватажком проросійських бойовиків на Луганщині Ігорем Плотницьким. Цей запис, за словами слідчих, доводить, що російський президент прямо причетний до керування терористами. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter