Слідчі, які займалися справою МН-17, оприлюднили запис розмови Путіна з ватажком бойовиків

Дата: 08 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Об’єднана слідча група з розслідування катастрофи рейсу MH-17 оприлюднила перехоплення телефонної розмови президента Росії Володимира Путіна з ватажком проросійських бойовиків на Луганщині Ігорем Плотницьким, яка відбулася 15 листопада 2017 року.

Запис увімкнули на зустрічі з родичами загиблих та пресою. 

У перехопленій розмові ватажок російських бойовиків звертається до співрозмовника “господин президент”, а потім голос, схожий на голос Путіна, починає розмову. 

“Вітаю! Як справи?” – запитує він у ватажка терористів.

Плотницький, з яким говорив Путін, в Україні отримав довічне за збиття українського літака Іл-76 2014 року в Луганську. У розмові йшлося про обмін полоненими та Віктора Медведчука.

Запис зробили після збиття “боїнга”, однак він, за словами слідчих, доводить, що Путін причетний до керування бойовиками. 

Те, про що всі українці знали давно, сьогодні пролунало офіційно як висновок спільної слідчої групи з розслідування катастрофи рейсу MH-17. Тепер ні в кого немає сумнівів щодо причетності до неї найвищого керівництва РФ. Саме президент країни-агресора віддав злочинний наказ про постачання озброєння угрупованням “ДНР” та “ЛНР”. Саме це стало першопричиною трагедії, яка забрала життя 298 мирних людей”, – коментує оприлюднення запису очільник Офісу генерального прокурора Андрій Костін.

Об’єднана слідча група опублікувала великий звіт за результатами розслідування, у якому йдеться про відповідальних за збиття літака людей у Росії  

Серед перехоплень щодо надання Росією військової підтримки бойовикам є ті, в яких зазначається, що тільки одна “людина, яка ухвалює рішення” з цього приводу. Про це говорить помічник голови окупаційної адміністрації Криму Аксьонова. У перехоплені, датованому червнем 2014-го, про цю “людину” додають, що вона перебуває на саміті у Франції.

5 і 6 червня 2014 року Путін був у Франції на святкуванні Дня висадки союзників під час Другої світової.

“Ніякий генерал, ніякий міністр оборони, це все… як вони сказали… особисто відповідає перед народом перший. Там саміт у Франції, він має дати добро. Уявляєш, який рівень?” – каже він. 

Попри оприлюднення запису, слідчі кажуть, що не мають достатніх доказів для передання нових справ до суду. 

Нагадаємо, що трьох обвинувачених у справі щодо збиття малайзійського “боїнга” MH-17 над Донбасом у 2014 році окружний суд Гааги визнав винними. Йдеться про Ігоря Гіркіна, Сергія Дубінського та Леоніда Харченка, які отримали довічне. 

Четвертого обвинуваченого – Олега Пулатова – виправдали. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter