Провокувала сутички та релігійну ворожнечу: учасниці масових акцій в лаврі повідомили про підозру

Дата: 17 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Есбівці зібрали доказову базу на учасницю масових акцій, що відбувалися на території Києво-Печерської лаври, яка публічно заперечувала збройну агресію РФ і провокувала релігійну ненависть. Жінка брала активну участь у провокаціях наприкінці березня і на початку квітня 2023 року.

Про це повідомляє Служба безпеки України. 

Фото: Служба безпеки України

Як зʼясували слідчі, у соціальних мережах жінка проводила власні відеострими, в яких підбурювала українців чинити спротив законним діям правоохоронців та ображала релігійні почуття громадян.

Крім того, на власній сторінці у фейсбуку вона заперечувала факти російської збройної агресії й називала війну в Україні “внутрішнім громадянським конфліктом”. Також вона поширювала власні прогнози про “невідворотність” захоплення Росією всієї території України та намагалася дискредитувати українських захисників.

Цей деструктивний контент підхоплювали російські телеканали та інтернет-ресурси, які подавали викривлену інформацію як позицію пересічних громадян України.

Правоохоронці не називають імені фігурантки, але як зазначає “Українська правда”, йдеться про вірянку УПЦ МП Вікторію Кохановську з Камʼянця-Подільського, яка стала відома через скандальну поведінку в Києво-Печерській лаврі навесні.

Лінгвістична експертиза підтвердила факти підривної діяльності фігурантки на користь РФ.

Зрештою слідчі повідомили їй про підозру за ч. 2 ст. 436-2 Кримінального кодексу України (виготовлення, поширення матеріалів, у яких міститься заперечення збройної агресії РФ проти України виражене у представленні її як внутрішнього громадянського конфлікту).

Наразі вирішується питання щодо обрання фігурантці запобіжного заходу. Їй загрожує позбавлення волі з конфіскацією майна.

Нагадаємо, що 29 березня УПЦ МП мала виїхати з території Києво-Печерської лаври, оскільки в неї закінчився договір оренди храмів. Вранці 30 березня священники проводили в Лаврі богослужіння, а о 10:00 до заповідника мала прибути комісія і розпочати процес передання майна Лаври державі. 

Комісію Мінкульту до Києво-Печерської лаври парафіяни не пустили, а під час спілкування з журналістами митрополит Павло почав погрожувати медійникам побиттям. 

Також медійники оприлюднили відео, на якому видно, як церковники вдарили по камері оператора “Радіо Свобода”, штовхнули журналістку “Суспільного” та зірвали кріплення на камері. 

Крім того, журналісти зафіксували, як прихожани кажуть: “Якщо УПЦ МП виселять із лаври – це закінчиться ліквідацією української влади. Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ та Одеса відійде Польщі, Закарпаття – Угорщині, Буковина – Румунії”.

7 червня комісія Міністерства культури та інформаційної політики завершила роботу та підписала з Національним заповідником “Києво-Печерська лавра” акт, яким підтвердила передання державного майна в користування заповідника.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter