Під стінами лаври митрополит УПЦ МП Павло погрожує журналістам побиттям

Дата: 30 Березня 2023
A+ A- Підписатися

29 березня УПЦ МП мала виїхати з території Києво-Печерської лаври, оскільки у неї закінчився договір оренди храмів. Вранці 30 березня священники проводили у лаврі богослужіння, а о 10:00 до заповідника мала прибути комісія і розпочати процес передачі майна лаври державі. Комісію Мінкульту до Києво-Печерської лаври парафіяни не пустили, а під час спілкування з журналістами митрополит Павло почав погрожувати медійникам побиттям. 

Про це повідомляють “Українська правда” та Національна спілка журналістів України.

Священник УПЦ МП вдарив по камері оператора “Суспільне”

“Біля Києво-Печерської лаври, куди сьогодні через припинення договору оренди прийшла комісія Міністерства культури та інформаційної політики, відбуваються масові порушення прав роботи журналістів. Прихильники УПЦ затуляють камери, сварять медійників, погрожують побити їх палицями та штовхають журналістів”, – розповіли в НСЖУ.

Національна спілка журналістів України закликала правоохоронні органи більш пильно стежити за напруженою ситуацією біля лаври й не допускати порушення прав журналістів під час виконання ними професійних обов’язків.

Як повідомила кореспондентка “Радіо Свобода”, комісія Міністерства культури та інформаційної політики так і не змогла потрапити у приміщення Києво-Печерської лаври. Представники комісії заявили, що якщо їм будуть перешкоджати й надалі, звернуться до поліції.

Також медійники оприлюднили відео, на якому видно, як церковники вдарили по камері оператора “Радіо Свобода”, штовхнули журналістку “Суспільного” та зірвали кріплення на камері. “Суспільне” звертатиметься до поліції щодо перешкоджання журналістській діяльності.

Крім того, журналісти зафіксували, як прихожани кажуть: “Якщо УПЦ МП виселять із лаври – це закінчиться ліквідацією української влади. Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ та Одеса відійде Польщі, Закарпаття – Угорщині, Буковина – Румунії”.

Напередодні намісник лаври митрополит Павло заявив, що вони не планують покидати лавру і подаватимуть позов проти національного заповідника “Києво-Печерська лавра”.

Відомо, що 5 січня Трапезну церкву та Успенський собор Києво-Печерської лаври повернули у власність держави, оскільки в Української православної церкви Московського патріархату завершився термін оренди цих об’єктів. Тоді митрополит Павло звернувся до президента Володимира Зеленського з проханням залишити собори за УПЦ МП.

Нагадаємо, що дві третини українців вважають, що держава тією чи іншою мірою має втручатися у діяльність УПЦ МП, з них 54% переконані, що цю церкву треба повністю заборонити в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter