Трапезну церкву та Успенський собор Києво-Печерської лаври повернули у власність держави

Дата: 05 Січня 2023
A+ A- Підписатися

5 січня Трапезну церкву та Успенський собор Києво-Печерської лаври повернули у власність держави, оскільки в Української православної церкви Московського патріархату завершився термін оренди цих об’єктів.

Про це повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Фото: ПЦУ

2 січня запрацювала комісія для приймання-передавання Успенського собору та Трапезної церкви від УПЦ МП до держави. У складі комісії були представники національного заповідника “Києво-Печерська лавра”, юридичної компанії “Міллер”, УПЦ МП та Мінкульту.

Вони інвентаризували майно та складали акт технічного огляду двох будівель. Комісія забезпечила комплексний опис майна соборів, стану іконостасів й ікон та іншого майна, що не можна відокремити від культових споруд.

На останнє засідання комісії 5 січня не прийшов митрополит Павло (Лебідь), який мав підписати Акт повернення будівель зі сторони УПЦ. Однак, як зазначає Ткаченко, відсутність його підпису не заважає поверненню майна державі.

Ще у користуванні УПЦ МП залишається Нижня Лавра, адже там договір оренди безстроковий. Комісія має перевірити правомірність такого користування.

Відомо, що в УПЦ МП 31 грудня завершився термін оренди Успенського та Трапезного соборів на території Верхньої лаври. Намісник Києво-Печерської лаври УПЦ МП митрополит Павло звернувся до президента Володимира Зеленського з проханням залишити собори за УПЦ МП.

Проте згодом Міністерство культури повідомило, що не буде рекомендувати Лаврському заповіднику продовжувати з УПЦ МП оренду двох соборів.

Нагадаємо, що дві третини українців вважають, що держава тією чи іншою мірою має втручатися у діяльність УПЦ МП. З них 54% переконані, що цю церкву треба повністю заборонити в Україні.

Ще 24% виступають за дещо “м’якший” підхід, який не вводить повної заборони, але передбачає встановлення державного контролю та нагляду. І лише 12% респондентів вважають, що нічого не варто робити й не варто втручатися у справи УПЦ МП, а розслідувати лише окремі можливі випадки правопорушень. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter