Комісія Мінкульту підписала акт передання майна заповідника “Києво-Печерська лавра”

Дата: 07 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Комісія Міністерства культури та інформаційної політики завершила роботу та підписала з Національним заповідником “Києво-Печерська лавра” акт, яким підтвердила передання державного майна в користування заповіднику.

Про це повідомив очільник МКІП Олександр Ткаченко.

Фото: ПЦУ

Міністр зауважив, що тепер, після того як заповідник скерував вимогу УПЦ МП про невідкладне звільнення, припинення користування та повернення заповіднику його майна, остання має протягом трьох робочих днів із дня її отримання це зробити. У разі відмови буде суд для ухвалення відповідного рішення щодо усунення перешкод заповідника в користуванні майном.

Також Ткаченко повідомив, що у вівторок, 6 червня, представники монастиря відмовилися через канцелярію прийняти акт приймання-передання державного майна, тому заповідник надіслав усі документи поштою та в електронному форматі.

За його словами, загалом комісія перевірила та повернула у власність держави 79 об’єктів.

“Всі в різних станах. УПЦ МП допущено самовільну перебудову, добудову, перепланування пам’яток культурної спадщини та будівництво новобудов на території Заповідника. З усім цим ще будемо розбиратись”, – наголосив міністр.

Нагадаємо, що 29 березня УПЦ МП мала виїхати з території Києво-Печерської лаври, оскільки в неї закінчився договір оренди храмів. Вранці 30 березня священники проводили в лаврі богослужіння, а о 10:00 до заповідника мала прибути комісія і розпочати процес передання майна лаври державі.

Комісію Мінкульту до Києво-Печерської лаври парафіяни не пустили, а під час спілкування з журналістами митрополит Павло почав погрожувати медійникам побиттям. 

Як відомо, дві третини українців вважають, що держава тією чи іншою мірою має втручатися в діяльність УПЦ МП, з них 54% переконані, що цю церкву треба повністю заборонити в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter