“Прощення не буде”: Україна фіксує для санкцій прізвища усіх російських атомників з окупованої ЗАЕС

Дата: 03 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Україна фіксує прізвища усіх російських атомників, які приїздять на Запорізьку АЕС, наражаючи світ на ядерну небезпеку, щоб надалі щодо них ввели санкції.

Про це розповів міністр енергетики України Герман Галущенко

Ілюстраційне зображення. Фото: AFP

Ще на початку липня українські посадовці оцінювали кількість російських військових та працівників “Росатому” у близько пів тисячі. Своїми діями, як вже неодноразово наголошувала МАГАТЕ, росіяни порушили всі сім базових стовпів ядерної й радіаційної безпеки.

“Прощення їм не буде. І вони розуміють, що, повертаючись назад в ротацію, вони вже підпадають під санкції просто за фактом свого перебування на електростанції… Те, що зараз ЗАЕС не працює, не означає, що відсутня небезпека. Бо у будь-якому разі там в активній зоні зберігається ядерний матеріал. Так само на ЗАЕС є сховище відпрацьованого ядерного палива. Будь-який атомний об’єкт – це величезний набір ризиків”, – зазначив Галущенко. 

Російський холдинг “Росатом” офіційно є об’єднанням, до якого входять усі цивільні атомні компанії Росії, підприємства ядерного військового комплексу, науково-дослідні організації, а також атомний криголамний флот. Водночас холдинг працює над постачанням російській військовій промисловості компонентів, технологій і сировини для ракетного палива, кажуть журналісти. 

Холдинг контролює значну частину світового ринку збагачення урану й постачав його навіть до США. За даними Bloomberg, на підконтрольній українському уряду території досі дев’ять реакторів працюють на накопиченому російському паливі. Завдяки “Росатому” торік продажі російського ядерного палива та технологій зросли на понад 20%. 

Втім, цю ситуацію нині активно змінюють. Детальніше про це можете почитати за посиланням

Уникнути світових санкцій “Росатом” зміг через побоювання щодо потенційних економічних наслідків. Попри це такі обмеження вводить Україна. Нещодавно санкції щодо пов’язаних з російським холдингом компаній ввели також у США та Великій Британії. 

Окрім цього, Фінляндія і Болгарія відмовилися від розпочатих раніше проєктів з росіянами, не чекаючи офіційних санкцій.

“Це критично важливо, бо (атомна енергетика. – Ред.) – це єдина стаття інтелектуального експорту в енергетиці Росії. Але немає чого робити інтелекту варварів на цивілізованому ринку”, – підкреслив Галущенко.

Нагадаємо, що російські енергетики допомагали російській армії готувати удари по енергетичній інфраструктурі України, які українські слідчі вважають однією зі складових геноциду, а в ООН – потенційним злочином проти людяності. 

Російські інженери добре знали українську енергомережу, оскільки до початку повномасштабного вторгнення вона була об’єднана з енергосистемами Росії та Білорусі.

Фотографія обкладинки: Finbar O’Reilly / The Nwe York Times

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter