Офіс Генпрокурора розглядає російські атаки на українські об’єкти енергетики як складову геноциду

Дата: 11 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

З жовтня 2022 року почастішали удари окупантів по енергосистемі України. Збільшилася не лише кількість, а й масштаби територій: якщо раніше російські військові переважно цілили по об’єктах інфраструктури, що більш-менш наближені до лінії фронту та розмежування, то нині вони почали атакувати усю енергосистему країні. Офіс Генерального прокурора розглядає ці атаки як складову злочину геноциду. 

Про це в інтервʼю виданню “LB.ua” повідомив керівник Департаменту протидії злочинам в умовах збройного конфлікту Офісу Генпрокурора Юрій Бєлоусов.

Ілюстративне зображення. Фото: Віталій Рубцов

“Якщо ми говоримо про період з жовтня минулого року, то збільшилася кількість атак ворога по об’єктах критичної інфраструктури. З жовтня по грудень 2022 року 70% ударів було саме по енергосистемі, якщо порівнювати з усім минулим роком. Це підтверджує той факт, що ворог завдавав ударів та чинив ці злочини свідомо”, – зазначає він.

Бєлоусов зазначає, що в жовтні він сам не був впевнений, що українська сторона зможе довести злочин геноциду. Коли почалися масові атаки по енергетичній структурі, атаки по медичних закладах та інші воєнні злочини, то він запропонував міжнародним партнерам – групі радників з ЄС, Великобританії та США – зібратися та проаналізувати все, що відбувається.

Геноцид, за словами керівник Департаменту протидії злочинам в умовах збройного конфлікту, дуже лякає міжнародних юристів, оскільки це серйозний злочин, складніший для доведення. Деякі колеги Бєлоусова стверджували, що в Україні відбувається не геноцид, а терор населення.

“Тоді з якою метою здійснюється це терор? Мені відповідали: аби підкорити Україну. Йдемо далі. Якщо вони підкорять Україну, які будуть наступні дії? Знищення української національної групи, усіх, хто патріотично налаштований. Все! Їхня мета – це знищення української ідентичності. Це ознака геноциду. Терор та агресія – це лише інструмент. Вони вторглися сюди з однією метою – знищення України”, – пояснив він.

Нагадаємо, що 10 лютого російські військові вкотре масовано обстріляли територію України. Вибухи чули у Києві, Запоріжжі, Кривому Розі, Дніпрі, Вінниці, Хмельницькому, Львові та Івано-Франківську.

Російські ракети вже не вперше перетнули повітряний простір Молдови. Спочатку надходила інформація й про проліт ракети над Румунією, яка є членом НАТО, однак у Міноборони країни цей факт не підтвердили. 

Як відомо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

Такими злочинами вважають:

  • невибіркові обстріли цивільних об’єктів;
  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • мародерство;
  • примус українських громадян служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу info@humanrights.org.ua. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter