Чергова російська атака на Україну: масштабну тривогу оголошують вже втретє

Дата: 10 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

10 лютого російські військові вкотре масовано обстрілюють територію України. Вибухи чули у Києві, Запоріжжі, Кривому Розі, Дніпрі, Вінниці, Хмельницькому, Львові та Івано-Франківську. 

Нині про постраждалих повідомили з Харкова. 

Російські ракети вже не вперше перетнули повітряний простір Молдови. Спочатку надходила інформація й про проліт ракети над Румунією, яка є членом НАТО, однак у Міноборони країни цей факт не підтвердили. 

Станом на 17-ту годину, в Україні оголосили вже третю масштабну повітряну тривогу. 

ZMINA розповідає, що відомо. 

Зранку 10 лютого на всій території України оголосили повітряну тривогу, але у деяких регіонах обстріли не вщухали й у ніч з 9-го на 10-те.

Росія підняла в небо літаки-бомбардувальники Ту-95. Також росіяни випустили сім дронів-камікадзе зі східного узбережжя Азовського моря та шість крилатих ракет  із фрегата у Чорному морі. П’ять дронів збили сили ППО.

Також вдалось збити понад шість десятків ракет із семи десятків випущених. 

Ілюстраційне зображення Ту-95. Фото: вікіпедія

У Києві уламки російської ракети пошкодили авто та дах приватного будинку в Голосіївському районі.

У Харкові під ранок двічі оголошували повітряну тривогу, а о 4-й годині, за словами голови тамтешньої ОВА Олега Синєгубова, пролунало щонайменше десять вибухів. Посадовець каже, що росіяни цілять по об‘єктах критичної інфраструктури. 

Згодом Синєгубов розповів про щонайменше сімох постраждалих, двоє з яких у тяжкому стані.

У Запоріжжі усього за годину зафіксували 17 прильотів – це найбільша кількість від початку повномасштабного вторгнення, зауважує секретар Запорізької міської ради Анатолій Куртєв.

У місті від вибухової хвилі повилітали вікна в одному з багатоповерхових будинків, а також у приміщенні навчального закладу та обʼєкта культурного призначення.

Частина обласного центру залишається без світла.

Фото: Анатолій Куртєв

У Вінниці та області також чули вибухи. Гучна ніч, за словами посадовців, була й у Дніпрі. 

Повідомляють й про серію вибухів у Кривому Розі. Керівник міської адміністрації Олександр Вілкул каже, що на підльоті до міста ще сім ракет. Місто також частково знеструмлене. 

На Львівщині у Золочівському районі неподалік села Кізлів російська ракета впала біля автобусної зупинки та не розірвалась. Нині її знешкодили, а рух трасою відновили. 

Фото: ТРК “Перший Західний”

Над Львівщиною збили щонайменше 9 російських ракет. 

У Хмельницькому є руйнування на одному освітньому об’єкті в Південно-Західному районі, де повилітали вікна, а також пошкодило багатоповерхівки.

Енергетики вже почали відключення. За даними “Укренерго”, росіяни поцілили у декілька обʼєктів високовольтної інфраструктури на Сході, Півдні, Заході.

Енергосистема України зазнала сьогодні 14-го масованого ракетного удару та вночі – 16-ї атаки ворожими БПЛА.

Головнокомандувач української армії Валерій Залужний повідомив, що о 10:18 дві російські крилаті ракети “Калібр” перетнули держкордон України з Молдовою, а о 10:33 – повітряний простір Румунії. Випустили їх росіяни з акваторії Чорного моря. 

Згодом речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат назвав проліт “безпрецедентним випадком”. Українські захисники не збивали ці ракети, за  його словами, через загрозу для громадян інших країн.

У Румунії факт прольоту ракети не підтверджують, запевняючи, що снаряд пролетів за 35 кілометрів від кордону. У Молдові глава МЗС Ніку Попеску через проліт ракети розпорядився терміново викликати посла Росії в країні Олега Васнецова.

Фотографія обкладинки: вікіпедія 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter