Пропагандистські ЗМІ Росії тішаться, що в Криму зникають українці

Дата: 15 Лютого 2023
A+ A- Підписатися
Окупанти заявляють про зменшення кількості українців у тимчасово окупованому Криму, відповідно до незаконно проведеного на півострові другого з моменту окупації перепису населення.
 
Про це повідомляють пропагандистські російські ЗМІ та Росстат, який днями оприлюднив результати перепису. 
 

“Перепис населення – 2020” росіяни не змогли вчасно провести через коронавірусну пандемію. Наразі неможливо підтвердити достовірність та повноту даних Росстату щодо демографії Автономної Республіки Крим. 

Відповідно до результатів другого “перепису”, окупаційна влада запевняє, що наразі на півострові проживає 1,935 мільйона людей, а в Севастополі – 548 тисяч осіб. Під час “перепису” 2014 року в Криму проживало 1,891 млн осіб, а в Севастополі – 393 тисячі.
 
Отже, як твердить російська влада, населення Криму зросло з 2014 року на 43,5 тисячі осіб, а Севастополя – на 155 тисяч.
 
Підконтрольні Москві ЗМІ зазначають, що в перший рік тимчасової окупації під час першого “перепису” про свою українську національність заявили 16% респондентів. Через сім років – лише 8,2%.
 
Зникненням українців тішиться, зокрема, пропагандистський журналіст агентства “Антифашист” Ілля Сергєєв.
 
“Тобто кількість людей, які вважають себе українцями, скоротилася в регіоні вдвічі. Фактично це демографічна сенсація. Для порівняння: за даними останнього перепису, росіяни становили 72,9% місцевого населення. У 2014 році їх було 65,2%”,написав він у своєму матеріалі, який містить мову ворожнечі щодо українців.
 
За даними українського перепису населення у 2001 році, на території Криму було 1 450 394 етнічних росіянина, 576 647 українців і 245 291 кримський татарин. У жовтні 2014 року, після початку тимчасової окупації Криму, налічили 1 492 078 росіян, 344 515 українців і 232 340 кримських татар. Тобто кількість українців тоді скоротилася з майже 24 до 15 %.
 
Нагадаємо, з початку тимчасової окупації Криму Росія проводить агресивну політику колонізації півострова. Із 2014 до 2021 року до Криму, за різними оцінками, незаконно переселилися від 600 тисяч до мільйона громадян Російської Федерації. Водночас десятки тисяч громадян України змушені були виїхати з Криму через “отруйну” атмосферу на півострові та політичні репресії, від яких найбільше потерпають кримські татари та українці.
 
Також як інструменти такої політики примусового видворення окупаційна влада використовує власне міграційне законодавство і законодавство про адміністративні правопорушення та незаконно створенні на півострові підконтрольні їй “суди”.
 
Як відомо, видворення країною-окупантом цивільного населення з окупованої території є воєнним злочином. Правозахисники фахівці з міжнародного права пояснюють, що з моменту тимчасової окупації на території АР Крим та міста Севастополя діє правовий режим міжнародного збройного конфлікту та підлягають застосуванню закони і звичаї війни, що передбачено нормами міжнародного гуманітарного права, зокрема ст. 42 Гаазького положення 1907 року та  ст. 2 IV Женевської конвенції “Про захист цивільного населення під час війни”.
 
Українська влада анонсувала плани з деокупації Криму. Також вона неодноразово закликала громадян Росії, які незаконно оселилися в тимчасово окупованому Криму, залишити півострів, допоки є така можливість.
 
Під час саміту Кримської платформи в серпні 2022 року президент Володимир Зеленський висловив переконання у квітучому майбутньому Криму після його деокупації.
 
Представництво президента України в Автономній Республіці Крим оприлюднило детальну інструкцію, що робити цивільним під час бойових дій у Криму та деокупації півострова.

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що колаборанти та зрадники в тимчасово окупованому Криму можуть пом’якшити судовий вирок, надавши цінну інформацію Силам оборони України про російські військові об’єкти та техніку на території півострова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter