Прокуратура розслідує привласнення Росією понад 1 700 тонн української агропродукції

Дата: 31 Травня 2024
A+ A- Підписатися

З початку повномасштабного вторгнення Росія вкрала і знищила українського зерна та іншої агропродукції на мільярди доларів, йдеться про понад 1 700 тонн агропродукції, незаконно вивезеної з окупованих територій.

Про це повідомила пресслужба Офісу генпрокурора України, який розслідує цей злочин.

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Ще одним злочином є руйнування та знищення сільськогосподарської інфраструктури внаслідок обстрілів та бойових дій, наголосили в повідомленні.

Вкрадену продукцію Росія систематично вивозить за кордон і продає на світовому ринку. Походження зерна та іншої агропродукції приховується. 

Заступник генпрокурора Дмитро Вербицький під час Української зернової конференції в Києві повідомив, що українські прокурори вже отримали накази на арешт понад 20 суден, направили запити на взаємну правову допомогу та скерували до суду 20 обвинувальних актів.

Проте розслідування вказаних злочинів суттєво ускладнюється тим, що Росія приховує українське походження агропродукції, а необхідні документи та свідки перебувають на окупованих територіях або на території самої країни-агресора.

Офіс генпрокурора закликав міжнародних партнерів, агротрейдерів та громадські організації допомагати у відстеженні міжнародного потоку вкраденої української агропродукції та фінансування цих незаконних продажів. 

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Служба безпеки України повідомила про підозру капітану російського судна “ZAID” Михайлу Єжову. На цьому судні з тимчасово окупованого Криму до Сирії росіяни вивозили награбоване в тимчасово окупованих регіонах України зерно. 

За даними прокуратури АРК, станом на кінець квітня 2024 року повідомлено про підозри вже 17 російським капітанам та одному власнику судна, що причетні до вивезення з тимчасово окупованої території України зерна через закриті кримські порти.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter