Правозахисна ЛГБТ-організація презентувала документальний фільм “КиївПрайд2022: за Україну! за перемогу!”

Дата: 16 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

В Україні презентували короткометражний документальний фільм, присвячений першому спільному Маршу рівності Києва і Варшави, який відбувся 25 червня 2022 року під гаслом “КиївПрайд і Варшава Прайд крокують разом заради миру”. Тоді на акцію вийшли понад 120 тисяч людей з усієї Європи, а українська колона, яка головувала під час ходи, зібрала близько 3 тисяч учасників та учасниць.

Про це повідомляє громадська організація КиївПрайд.
 
Фото: KyivPride

“Наші партнери з Варшавського прайду надали нам простір своїх вулиць, щоб ми, ЛГБТ+-українці та українки, могли виступити за те, що для нас є найважливішим – за Україну. Ми отримали надзвичайну підтримку від польської спільноти й зіткнулися з агресією місцевих росіян. Саме про це наш фільм”, – розповів директор КиївПрайду Ленні Емсон

За його словами, цього року в прайд-сезон українська ЛГБТ-спільнота відклала боротьбу за свої права на користь інформування західної аудиторії про російську агресію в Україні.

“На маршах Європи ми говорили про те, що гомофобія – це російський наратив, а так званий “рускій мір” загрожує правам і свободам не тільки в Україні. Сьогодні наша головна ідентичність – українська, головна вимога – допомогти нам у перемозі над Росією, надати зброю, підтримати вимушених переселенців”, – наголосив Емсон. 

Українська режисерка Таісія Кутузова прямувала за командою КиївПрайду та іншими ЛГБТ-активістами з Києва до Варшави й зняла фільм “КиївПрайд2022: за Україну, за перемогу!”.

Офіційна презентація фільму відбулася в Києві 18 жовтня. На офлайн-показі був присутній посол Королівства Норвегія в Україні Ерік Сведал і команда посольства, за підтримки якого відбулася подорож української групи до Варшави та знімання фільму. 

Відомо, що КиївПрайд провів “Марш за мир і свободу проти російської агресії” в столиці Польщі. Десятий ювілейний Марш рівності в Києві не змогли провести в Україні через війну. Примітно, що тоді організатори прайду у Варшаві заборонили російські прапори.

Нагадаємо, що сьогодні, 16 листопада, у світі відзначають Міжнародний день толерантності. Його запровадили в 1995 році за рішенням ЮНЕСКО. Саме цього дня ухвалили Декларацію принципів терпимості. У ній ідеться про рівність усіх людей, незалежно від їхнього віросповідання, етносу або кольору шкіри. Ці принципи закріпили в Загальній декларації прав людини, що проголошує неприйняття всіх форм дискримінації, недопущення геноциду і покарання за нього.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter