Зеленський з підвалу школи в Ягідному звернувся до українців на честь Дня пам’яті та перемоги над нацизмом

Дата: 08 Травня 2024
A+ A- Підписатися

У День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років президент України Володимир Зеленський звернувся до українців з підвалу школи в селі Ягідне на Чернігівщині. На початку повномасштабного вторгнення російські військові утримували там місяць майже 400 людей, серед яких були діти та літні, деякі з яких померли від жахливих умов. 

Текст звернення опублікували на сайті Офісу президента. 

Це не перше звернення Зеленського, пов’язане зі школою в Ягідному. Нове він почав зі спогадів людей, які пережили нацистську окупацію під час Другої світової та російську у 2022 році. 

“80 років тому мільйони українців боролися, аби нацизм програв назавжди. Але сьогодні українці знову протидіють злу, яке відродилося, прийшло знову, хоче знищити нас знову. Армія нелюда, який убиває, катує, стирає з лиця землі мирні міста й села. Зло, ім’я якого – російський фашизм. Скорочено – РФ. Свідок цього – цей підвал у селі Ягідне на Чернігівщині”, – каже президент. 

Зеленський розповів про умови, в яких тримали людей російські військові: без нормальних світла, їжі, води, ліків, повітря, у приміщенні, де було менш як метр на одну людину.

“Кожен у світі може зрозуміти, що таке путінська Росія, уявивши себе тут, у цьому підвалі, серед цих людей”, – порадив він. 

Президент порівняв так звану концепцію “руского міра” з концтабором, а також натякнув, що російський режим не зупиниться, якщо окупує Україну:

“Ягідне, що пережило пекло РФ, – лише один приклад. Одне село, але воно відображає всю суть путінського бачення світу. Справжні цілі. Заганяти під землю всіх, хто хоче жити вільно. Загнати в підвал ціле село, а далі – ще одне, інше, а далі – усю Україну, а врешті загнати в підвал цілий світ. Для РФ це просто етапи божевільного плану: ув’язнити свободу в гетто. Концтабір під назвою “рускій мір”.

Вхід до підвалу, де утримували людей, та будівля школи. Фото: Human Rights Watch

Село Ягідне на Чернігівщині російські військові тримали під окупацією з 5 березня до 2 квітня 2022 року.

Декого з місцевих вони застрелили, будинки спалили, а 368 цивільних зігнали в підвал школи та тримали 26 днів. Серед них було 69 дітей та чимало літніх. Українським правоохоронцям вдалось ідентифікувати чимало російських військових, причетних до цього, наприклад: 

  • Сиин-оола Сувана – командира відділення 1 мінометного взводу мінометної батареї ВЧ 55115 РФ;
  • Айгарима Монгуша – рядового 3 мінометного взводу 2 мінометної батареї ВЧ 55115 РФ;
  • Назита Монгуша – сержанта 2 мінометного взводу 2 мінометної батареї ВЧ 55115 РФ;
  • Ереса Ооржака – єфрейтора 3 мінометного взводу 2 мінометної батареї ВЧ 55115 РФ;
  • Аріана Хертека – рядового 2 мінометного взводу 2 мінометної батареї ВЧ 55115 РФ;
  • Саяна Хомушка – рядового 2 мінометного взводу 2 мінометної батареї ВЧ 55115 РФ;
  • Івана Ооржака – військовослужбовця 3 мінометного взводу мінометної батареї 2 механізованої бригади військової частини 55115 РФ;
  • Чаяна Чинана – військовослужбовця 2 мінометного взводу мінометної батареї 2 механізованої бригади військової частини 55115 РФ;
  • Кежік-оола Шактар-оола – військовослужбовця 1 мінометного взводу мінометної батареї 2 механізованої бригади військової частини 55115 РФ; 
  • Семена Соловова, який утримував людей у підвалі. 

Використання цивільних як “живого щита” є воєнним злочином. Заборону на такі дії закріплено в статті 28 IV Женевської конвенції, статті 51 Додаткового протоколу до Женевських конвенцій та нормі 97 звичаєвого міжнародного гуманітарного права.

Нагадаємо, утримання цивільних у підвалі школи в Ягідному не єдине, що вчинили російські військові, які окупували населений пункт. 

Так, ще одного 14-річного мешканця села вони відправили до Білорусі на лікування, коли той отримав поранення внаслідок обстрілу. Рідним довелося повертати додому Сергія разом з поліцейськими вже після деокупації Чернігівщини. 

Місцевого Романа Нежиборця росіяни застрелили в погребі, коли він ховався там з рідними. Чоловік працював відеоінженером чернігівського каналу. За декілька днів після вбивства його рідних загарбники помістили до підвалу школи, де на той момент уже було понад три сотні людей. 

Бригада російських військових, яка окупувала Ягідне, окупувала й сусіднє село Слобода. Там вони також катували людей та тероризували цивільних. До прикладу, водія автобуса Миколу вони облили уайт-спіритом і погрожували підпалити. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter