Поліцейські допомогли повернути додому підлітка, якого росіяни вивезли з Чернігівщини до Білорусі

Дата: 19 Травня 2022
A+ A- Підписатися

У селі Ягідне на Чернігівщині від снаряда окупантів постраждав 14-річний Сергій Сорокопуд. Росіяни вивезли підлітка на лікування до Гомеля. Завдяки білоруським медикам, які поширили інформацію про хлопця в соціальних мережах, дитину вдалося врятувати та повернути додому.

Про це повідомили у поліції Чернігівської області.

На початку березня снаряд окупантів поцілив у будинок, де жила родина Сергія. Усі вони були у коридорі, тому й не постраждали. Того ж дня російські військові зайняли село. Усім мешканцям Ягідного окупанти наказали “евакуюватися” у шкільний підвал.

Окупанти не завжди дозволяли людям виходити на вулицю. Та згодом люди все ж почали  готувати біля підвалу їжу та розводити багаття. 

“Був доволі теплий день, сонце пригріло. Люди займалися приготуванням їжі, інші просто стояли та грілися поряд з імпровізованою “кухнею”. І Сергійко був там же. Раптом ми почули свист снаряда, і відразу — вибух. Брат упав, я підбігла до нього – з рота вже кров пішла, паморочиться у голові, нічого не розуміє, але рухатись може. Сусідка допомогла відвести його до медпункту, який росіяни облаштували тут же, у школі. Там уже побачили, що брата поранено у спину, осколок пішов у легеню”, розповіла сестра підлітка.

Окупанти зробили Сергієві укол, поставили крапельницю та відправили дитину ночувати до підвалу. Вранці вони забрали підлітка та сказали, що відвезуть його до Росії. Проте згодом виявилося, що дитину вивезли до Білорусі. Там підлітку три тижні робили перев’язки, а вже потім йому зробили дві операції. У дитини були зламані два ребра, уламок зачепив легеню.

Увесь цей час родина хлопця не знала, де він перебуває. Вже потім, коли українські військові звільнили Чернігівщину від російських окупантів, вони змогли отримати інформацію про дитину. Медсестра з Білорусі розмістила у фейсбуку допис про те, що підліток шукає родичів. Саме через цю жінку рідні Сергія підтримували з ним контакт. Ювенальні поліцейські дізналися про хлопчика та почали допомагати організувати його порятунок і повернення додому.

Спочатку білоруські медики не погоджувалися віддати хлопчика сестрі. У дитини хвора мати, а батько не може перетинати кордон, тому забрати Сергія могла тільки сестра. Зрештою проблему вдалося розв’язати.

Співробітники ювенальної превенції не тільки допомогли покроково виробити шлях, а й вживали заходів, щоб до мінімуму звести ризики небезпеки на всіх етапах“, додали у поліції.

Підліток та його сестра дісталися додому, на цьому тижні родину відвідали ювенальні поліцейські. Вони привезли подарунки та поспілкувалися з хлопчиком. Нині він у безпеці, мріє повернутися до тренувань з боксу.

Раніше ZMINA повідомляла, що з 5 березня до 2 квітня Ягідне було окуповане російськими військовими. Декого з місцевих окупанти застрелили, а їхні хати спалили. Ще 380 людей російські військові зігнали в підвал школи, де тримали 26 днів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter