Зеленський побажав Путіну провести решту життя в умовах як у шкільному підвалі в Ягідному

Дата: 04 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

На річницю деокупації Чернігівщини президент Володимир Зеленський з’їздив до села Ягідне, де торік російські військові утримували місяць майже 400 людей у підвалі місцевої школи. Зеленський побажав підозрюваному в депортаціях дітей з України Володимиру Путіну решту життя провести в схожих умовах. 

Відео зі словами опублікували в телеграм-каналі Зеленського. 

Вхід до підвалу, де утримували людей, та будівля школи. Фото: Human Rights Watch

Село Ягідне російські військові тримали під окупацією з 5 березня до 2 квітня минулого року.

Декого з місцевих вони застрелили, деякі будинки спалили, а 368 цивільних зігнали в підвал школи та тримали 26 днів, даючи 200 грамів юшки на двох. Люди, наймолодшому серед яких було два роки, а найстаршому 93, тіснились у приміщенні розміром 197 квадратних метрів. Серед полонених було 69 дітей. 

Підвал у школі, де російські військові тримали людей. Фото: фейсбук-сторінка голови Чернігівської ОВА В’ячеслава Чауса

“Все це можу побажати президенту Росії – провести залишок свого життя в підвалі, із відром замість туалету”, – сказав Зеленський.

Двері в підвалі в Ягідному. Люди писали на них кількість днів, які провели там, а також фіксували імена померлих унаслідок умов та розстріляних російськими військовими. Фото: AP Photo / Evgeniy Maloletka

Українським правоохоронцям за рік після звільнення людей з підвалу в Ягідному вдалось ідентифікувати чимало російських військових, причетних до цього, наприклад: 

  • Сиин-оола Сувана – командира відділення 1 мінометного взводу мінометної батареї ВЧ 55115 РФ;
  • Айгарима Монгуша – рядового 3 мінометного взводу 2 мінометної батареї ВЧ 55115 РФ;
  • Назита Монгуша – сержанта 2 мінометного взводу 2 мінометної батареї ВЧ 55115 РФ;
  • Ереса Ооржака – єфрейтора 3 мінометного взводу 2 мінометної батареї ВЧ 55115 РФ;
  • Аріана Хертека – рядового 2 мінометного взводу 2 мінометної батареї ВЧ 55115 РФ;
  • Саяна Хомушка – рядового 2 мінометного взводу 2 мінометної батареї ВЧ 55115 РФ;
  • Івана Ооржака – військовослужбовця 3 мінометного взводу мінометної батареї 2 механізованої бригади військової частини 55115 РФ;
  • Чаяна Чинана – військовослужбовця 2 мінометного взводу мінометної батареї 2 механізованої бригади військової частини 55115 РФ;
  • Кежік-оола Шактар-оола – військовослужбовця 1 мінометного взводу мінометної батареї 2 механізованої бригади військової частини 55115 РФ.

У Чернігівській обласній прокуратурі казали, що загальна кількість підозрюваних в утриманні людей у підвалі сягнула 17. Щонайменше чотирьох з них уже засудили

Використання цивільних як “живого щита” є воєнним злочином. Заборону на такі дії закріплено в статті 28 IV Женевської конвенції, статті 51 Додаткового протоколу до Женевських конвенцій та нормі 97 звичаєвого міжнародного гуманітарного права.

Нагадаємо, утримання цивільних у підвалі школи в Ягідному не єдине, що вчинили російські військові, які окупували населений пункт. 

Так, ще одного 14-річного мешканця села вони відправили до Білорусі на лікування, коли той отримав поранення внаслідок обстрілу. Рідним довелося повертати додому Сергія разом з поліцейськими вже після деокупації Чернігівщини. 

Місцевого Романа Нежиборця росіяни застрелили в погребі, коли він ховався там з рідними. Чоловік працював відеоінженером чернігівського каналу. За декілька днів після вбивства його рідних загарбники помістили до підвалу школи, де на той момент уже було понад три сотні людей. 

Бригада російських військових, яка окупувала Ягідне, окупувала й сусіднє село Слобода. Там вони також катували людей та тероризували цивільних. До прикладу, водія автобуса Миколу вони облили уайт-спіритом і погрожували підпалити. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter