Засудили чотирьох окупантів, які жорстоко поводилися з цивільними під час захоплення Чернігівщини

Дата: 14 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Суд визнав винними чотирьох військовослужбовців РФ, які погрожували цивільним та били чоловіків під час окупації Ягідного Чернігівської області, у порушенні законів та звичаїв війни.

Про це повідомляють в Офісі Генерального прокурора.

Так, окупанти протягом березня 2022 року, перебуваючи в захопленому селі Ягідне Чернігівської області, незаконно проникли на територію одного з домоволодінь, де жила родина.

При мінусовій температурі повітря, погрожуючи розстрілом, вони примусили чоловіка роздягнутися до спідньої білизни з метою огляду на наявність татуювань та його можливої причетності до Збройних Сил України.

Крім того, російські військові хотіли забрати його мобільний телефон. Потерпілий спочатку не зізнався, що в нього є мобільний. Знайшовши в особистих речах потерпілого мобільний телефон, військові РФ звинуватили його у співпраці з ЗСУ та застосували до нього фізичну силу.

Погрожуючи застосуванням вогнепальної зброї, засуджені примусово утримували родину із чотирьох цивільних, зокрема 6-річну дитину, у морозну погоду в неопалюваному приміщенні погребу.

Також окупанти вдиралися до інших будинків мирних мешканців, автоматними чергами хаотично стріляли по приміщеннях, в яких переховувалися люди з дітьми. Потім їх також примусово поміщали у підвалах і утримували в нелюдських умовах протягом декількох діб, без води та їжі.

У порядку спеціального судового розгляду командира міномета одного з підрозділів ЗС Російської Федерації засуджено до 10 років позбавлення волі.

Заступнику командира взводу та двом рядовим військовослужбовцям призначено покарання у виді 12 років позбавлення волі.

Нагадаємо, що до суду в порядку спеціального досудового розслідування скерували обвинувальний акт щодо російського військового, якому закидають порушення законів та звичаїв війни, а саме пограбування цивільних. Випадок, щодо якого відкрили провадження, також трапився у селі Ягідному на Чернігівщині. 

Слідчі встановили, що підозрюваний російській військовий, який проходив службу у військовій частині 55115 у російському місті Кизил в Республіці Тива, пограбував чоловіка та жінку. Він погрожував застрелити обох, якщо не робитимуть те, що він скаже. 

Відомо, що село Ягідне російські військові тримали під окупацією з 5 березня до 2 квітня минулого року.

Декого з місцевих вони застрелили, а їхні хати спалили, а ще майже чотири сотні людей зігнали в підвал школи та тримали 26 днів, даючи 200 грамів юшки на двох. Цих російських військових ідентифікували ще влітку. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter