За пограбування цивільних у селі на Чернігівщині ще одному російському солдату загрожує в’язниця

Дата: 05 Січня 2023
A+ A- Підписатися

До суду в порядку спеціального досудового розслідування скерували обвинувальний акт щодо російського військового, якому закидають порушення законів та звичаїв війни, а саме пограбування цивільних. 

Про це повідомили в Офісі генерального прокурора. 

Випадок, щодо якого відкрили провадження, трапився у селі Ягідному на Чернігівщині. 

Слідчі встановили, що підозрюваний російській військовий, який проходив службу у військовій частині 55115 у російському місті Кизил в Республіці Тива, пограбував чоловіка та жінку. Він погрожував застрелити обох, якщо не робитимуть те, що він скаже.  

“Мобільний телефон Iphone 11 Pro Max, ноутбук Apple Mac Book Air 13 та грошові кошти в сумі 11000 доларів США”, – перелічують викрадене слідчі. 

За вчинене росіянину, імені якого правоохоронці не називають, загрожує позбавлення волі на строк від восьми до дванадцяти років.  

Село Ягідне російські військові тримали під окупацією з 5 березня до 2 квітня минулого року.

Декого з місцевих вони застрелили, а їхні хати спалили, а ще майже чотири сотні людей зігнали в підвал школи та тримали 26 днів, даючи 200 грамів юшки на двох. Цих російських військових ідентифікували ще влітку. 

Написи, що лишили люди, яких тримали у підвалі школи у Ягідному. Фото: Офіс генерального прокурора
Фото: Офіс генерального прокурора

Мова йде про: 

  • Сиин-оола Сувана – командира відділення 1 мінометного взводу мінометної батареї ВЧ 55115 РФ;
  • Айгарима Монгуша – рядового 3 мінометного взводу 2 мінометної батареї ВЧ 55115 РФ;
  • Назита Монгуша – сержанта 2 мінометного взводу 2 мінометної батареї ВЧ 55115 РФ;
  • Ереса Ооржака – єфрейтора 3 мінометного взводу 2 мінометної батареї ВЧ 55115 РФ;
  • Аріана Хертека – рядового 2 мінометного взводу 2 мінометної батареї ВЧ 55115 РФ;
  • Саяна Хомушко — рядового 2 мінометного взводу 2 мінометної батареї ВЧ 55115 РФ;
  • Івана Ооржака — військовослужбовця 3 мінометного взводу мінометної батареї 2 механізованої бригади військової частини 55115 РФ;
  • Чаяна Чинана – військовослужбовця 2 мінометного взводу мінометної батареї 2 механізованої бригади військової частини 55115 РФ;
  • Кежік-оола Шактар-оола – військовослужбовець 1 мінометного взводу мінометної батареї 2 механізованої бригади військової частини 55115 РФ.

Ще одного 14-річного мешканця села російські військові відправили до Білорусі на лікування, коли той отримав поранення внаслідок обстрілу. Рідним довелось повертати додому Сергія разом з поліцейськими вже після деокупації Чернігівщини. 

Ще одного місцевого Романа Нежиборця російські військові застрелили у погребі, коли він ховався там з рідними. Чоловік працював відеоінженером чернігівського каналу. За декілька днів його рідних загарбники помістили до підвалу школи, де на той момент вже було понад три сотні людей. 

Нагадаємо, що бригада російських військових, яка окупувала Ягідне, окупувала й сусіднє село Слобода. Там росіяни також катували людей та тероризували цивільних. До прикладу, водія автобуса Миколу вони облили уайт-спіритом і погрожували підпалити. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter