Заочно судитимуть росіянина, який утримував людей як “живий щит” у підвалі школи в Ягідному

Дата: 22 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Заочно до суду скерували обвинувальний акт щодо російського військового, якому закидають жорстоке поводження з цивільними на Чернігівщині. 

Про це розповіли в Офісі генерального прокурора. 

Семен Соловов. Фото з його сторінки в російській соцмережі

Імені підозрюваного не називають, але за фото можна впізнати Семена Соловова. Його раніше змогли ідентифікувати українські журналісти, а допомогло їм у цьому відео з концерту російської пропагандистки Чичеріної. Росіянина впізнали люди, яких він утримував у підвалі. 

За даними слідства, саме Соловов з позивним Клен керував діями інших російських військових у Ягідному в березні 2022-го. Росіяни тримали населений пункт в окупації до 2 квітня того ж року.

За цей час декого з місцевих вони застрелили, частину будинків спалили, а 368 цивільних зігнали в підвал школи та тримали 26 днів, даючи 200 грамів юшки на двох. Люди, наймолодшому серед яких було два роки, а найстаршому 93, тіснились у приміщенні розміром 197 квадратних метрів. Серед полонених було 69 дітей. 

Вхід до підвалу, де утримували людей, і будівля школи. Фото: Human Rights Watch

Щонайменше 10 цивільних від перебування в нелюдських умовах померли. 

“Командир армії РФ… особисто вчиняв незаконні дії стосовно потерпілих, насильно заганяв людей до підвалу школи, погрожував їм вбивством”, – кажуть слідчі. 

Якщо суд визнає Соловова винним, то він може отримати від 8 до 12 років позбавлення волі. 

Нагадаємо, утримання цивільних у підвалі школи в Ягідному не єдине, що вчинили російські військові, які окупували населений пункт. 

Так, ще одного 14-річного мешканця села вони відправили до Білорусі на лікування, коли той отримав поранення внаслідок обстрілу. Рідним довелося повертати додому Сергія разом з поліцейськими вже після деокупації Чернігівщини. 

Місцевого Романа Нежиборця росіяни застрелили в погребі, коли він ховався там з рідними. Чоловік працював відеоінженером чернігівського каналу. За декілька днів після вбивства його рідних загарбники помістили до підвалу школи. 

Бригада російських військових, яка окупувала Ягідне, окупувала й сусіднє село Слобода. Там вони також катували людей та тероризували цивільних. До прикладу, водія автобуса Миколу вони облили уайт-спіритом і погрожували підпалити. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter