Путін наказав забезпечити в РФ “мережевий суверенітет та інформаційну безпеку” в інтернеті

Дата: 08 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Російський диктатор Путін підписав кілька указів щодо “цілей розвитку” РФ на період до 2030 року та на перспективу до 2036 року. Норма одного з указів зобов’язує забезпечити в РФ “мережевий суверенітет та інформаційну безпеку”. 

Документи опублікували на сайті Кремля. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Муса Садулаєв / AP

Укази здебільшого містять обіцянки підвищення ВВП, народжуваності та тривалості життя. Як підраховували раніше журналісти, норми зі схожих указів раніше не виконували загалом.

Автори норми щодо забезпечення “мережевого суверенітету та інформаційної безпеки в інтернеті” не пояснюють, що мають на увазі. У Росії ще 2019 року влада підготувала законодавче підґрунтя для ізоляції інтернету. Тоді Держдума ухвалила низку поправок до російських законів, що, як пояснювали фахівці, мають дозволити за потреби відключити сайти та сервіси, які фізично розташовані за межами Росії, та фільтрувати трафік – як внутрішній, так і зовнішній. 

Експертка Кримської правозахисної групи Ірина Сєдова, коментуючи тоді для ZMINA ухвалення закону, зазначала, що він розв’язав російській владі руки щодо запровадження цензури на окупованих територіях України.

До прикладу, після окупації Криму у 2014-му росіяни систематично обмежують мешканців півострова в праві доступу до інформації, блокуючи сайти сотнями. Під блокування потрапляють платформи правозахисників. Наприкінці 2020-го Генасамблея ООН засудила обмеження Росією не тільки українських вебсайтів там, але й радіостанцій.

Нагадаємо, що Україна не визнає Путіна президентом РФ та закликає світ наслідувати цей приклад. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter