Правозахисники закликали проголосувати за надання столичним вулицям імен українських активістів і журналістів

Дата: 17 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Київрада ініціювала процес перейменування вулиць, провулків та площ, чиї назви пов’язані з Російською Федерацією та її сателітами: правозахисники закликали проголосувати за надання частині з них імен українських активістів та журналістів.

Зокрема, заклик оприлюднила на своїй сторінці у фейсбуку керівниця проєкту із захисту правозахисників та громадських активістів Центру прав людини ZMINA Людмила Янкіна

Джерело: 24tv.ua

“Війна ще триває, але вже зараз ми можемо починати дякувати нашим Героям, що нас боронили чи продовжують це робити, — людям та містам. Вони заплатили життям за європейські цінності, за демократію, за нашу свободу та права людини. Вони виступали проти корупції та були справжніми борцями за суверенітет нашої країни. Вони не поступалися принципами та показували усьому світові, крізь що зараз мусить проходити Україна у своїй боротьбі за все це. Аби слова: “Герої не вмирають” ставали прямою дією та увічнювали їх в наших життях, ми маємо робити щось, що закарбує у пам‘яті їхні імена”, — написала вона.

Правозахисниця оприлюднила інструкцію, як за дерусифікацію столиці можна проголосувати у додатку “Київ цифровий” — щоб змінити назви столичних топонімів на посвяту тим, хто це заслужив:

  • Оновити додаток Київ Цифровий
  • Обрати опцію “Більше сервісів”
  • Обрати розділ “Дерусифікація” (позначений жовто-блакитним прапорцем)
  • Проголосувати за зміни назв вулиць та провулків.

А саме:

Щоб швидко знайти потрібні вулиці, треба користуватися пошуковиком у додатку, аби не гортати весь перелік.

Нагадаємо, що спеціальна експертна комісія з фахівців Українського інституту національної пам’яті, Інституту історії України та інших установ сформувала перелік 296 міських об’єктів, що підлягають перейменуванню. Їхні назви пов’язані з Російською Федерацією та її сателітами. Наразі триває громадське голосування за перейменування.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter