“Три роки без Каті Гандзюк”: у Києві вшанували пам’ять херсонської активістки

Дата: 05 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

У Києві вшанували пам’ять херсонської активістки Катерини Гандзюк, яка померла три роки тому – 4 листопада 2018 року внаслідок замаху.

Як передає кореспондентка ZMINA, акція відбулася біля муралу на честь загиблої активістки на Поштовій площі, 

Фото: Наталія Адамович

У ній взяли участь кілька сотень людей. Вони поклали квіти, запалили лампадки під портретом Каті Гандзюк і віддали шану її пам’яті хвилиною мовчання.

Як наголосили організатори акції, поступ у справі про вбивство активістки відбувається завдяки постійній увазі та контролю з боку громадянського суспільства. Водночас учасниця ініціативи “Хто замовив Катю Гандзюк” Марина Хромих зазначила, що поки триваютимуть судові розгляди, гучних акцій активісти не проводитимуть, аби це не розцінювалося як тиск на суддів.

Адвокатка батька загиблої активістки Ольга Веретельник розповіла про перебіг судових засідань, наголосивши, що розгляд справи щодо підозрюваних в організації вбивства Гандзюк ексголови Херсонської облради Владислава Мангера та колишнього помічника депутата Херсонської облдержадміністрації Олексія Левіна триватиме щонайменше ще рік.

Також активісти нагадали, що на лаві підсудних – не всі причетні до вбивства. Наприкінці акції вони запалили кілька фаєрів під вигуки: “Хто замовив Катю Гандзюк?”

Цього ж дня акції пам’яті активістки відбулися в Харкові, Львові, Дніпрі, Луцьку та Івано-Франківську.

Радницю міського голови Херсона Катерину Гандзюк облили концентрованою сірчаною кислотою 31 липня 2018 року. 4 листопада того ж року вона померла в лікарні внаслідок опіків 40% тіла. Жінка висвітлювала проблеми місцевої політики, корупцію у правоохоронних органах, виступала за збереження Олешківських лісів.

П’ятьох виконавців нападу 2020 року засудили від трьох до шести років ув’язнення.

Справу підозрюваних в організації нападу на активістку Мангера та Левіна розглядає Дніпровський райсуд Києва. Станом на 17 червня 2021 року суд завершив дослідження письмових доказів. Обидва обвинувачені перебувають під вартою, згідно з останнім рішенням суду, до 11 грудня 2021 року.

Під час допиту в суді 18 серпня Левін розповів, що до нього нібито звертався ексзаступник голови Херсонської облдержадміністрації Євген Рищук і просив “провчити” її.

Активісти постійно наголошують, що Рищук причетний до змови стосовно нападу на Гандзюк. Проте в Генпрокуратурі стверджують, що в них бракує доказів для вручення йому підозри.

26 жовтня 2021 року активісти звинуватили адвокатів Мангера в затягуванні розгляду справи.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter