“Поширення знань про довкілля допоможе людству стримувати війни у майбутньому”, – Стрілець

Дата: 27 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Поширення знань про довкілля допоможе людству стримувати війни у майбутньому, адже засвоєння цих знань допоможе осягнути, що сталий розвиток та війна несумісні. 

Таку думку у Всесвітній день екологічної освіти висловив міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець

Активісти прибирають сміття в селі Верховина, що на Івано-Франківщині. Всього за три години з восьми ділянок вони зібрали понад 10 тонн відходів. Фото: Україна без сміття

Сьогодні екологічну освіту у світі називають одним з основних факторів екологізації всіх видів людської діяльності. 

В Україні ще наприкінці 2001-го затвердили Концепцію екологічної освіти, а на початку 2002-го — план заходів з її реалізації. Окрім цього, на початку 2000-х відкрили перший спеціалізований вищий навчальний заклад — Одеський державний екологічний університет, що готує кадри для Міністерства екології та природних ресурсів.

Готують фахівців з напряму “екологія” також в понад сотні інших вишів.

“Україна сьогодні стоїть на варті цивілізації не лише зі зброєю в руках. Наші природоохоронці безпосередньо впливають на те, яким буде порядок денний у сфері захисту довкілля на десятиліття вперед. Вони вивчають наслідки російського вторгнення для довкілля і розповідають, чому сталий розвиток та війна несумісні”, – додає Стрілець. 

Убиті російськими обстрілами тварини в приватному зоопарку під Києвом. Фото: телеграм-канал речника Одеської військової адміністрації Сергія Братчука

Активно до розв’язання екологічних проблем в Україні долучаються діти. Наприклад, вже декілька років працює проєкт зі встановлення компостерів для перероблення харчових відходів у школах, а започаткували його київські школярі Микита Шульга та Софія-Христина Борисюк

Також у 2018-му технологію виготовлення паперу з опалого листя запропонував школяр із Закарпаття Валентин Фречка. Хлопець отримав золоту медаль на олімпіаді в Нью-Йорку за свій проєкт й тепер компанія з Житомирщини почала випускати такий папір в промислових масштабах. 

Нагадаємо, що екоактивісти вже не вперше закликають світ покарати Росію за вчинення екоциду в Україні.

Новини про те, як, наприклад, російські військові вбивають тварин, надходять з багатьох регіонів. На Київщині живцем спалили коней у кінно-спортивному комплексі, вбивали свійських та домашніх тварин на Чернігівщині й поцілили в зоопарк у Миколаєві. Російські солдати заради розваги повісили на своїй позиції на Херсонщині червонокнижних хом’яків. 

Також росіяни вже порушили екологічний статус щонайменше 16 водно-болотних угідь в Україні, які охоронялися Рамсарською конвенцією. 

Україна позиватиметься до Міжнародного суду ООН, щоб притягнути Росію до відповідальності за екологічні збитки. Задля цього в уряді торік оновили відповідну методику оцінювання.

Фотографія обкладинки: ABC 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter