Житомирська компанія почала в промислових масштабах випускати папір з опалого листя

Дата: 28 Травня 2021
A+ A- Підписатися

У Житомирі науково-виробниче підприємство “Re-leaf PAPER” почало в промислових масштабах випускати папір з опалого листя. 

Про це компанія повідомила на сторінці у фейсбуку. 

Валентин Фречка. Фото: Reuters

Технологію виготовлення паперу з опалого листя ще у 2018 році вигадав український школяр із Закарпаття Валентин Фречка. Хлопець отримав золоту медаль на олімпіаді в Нью-Йорку за свій проєкт і розрахував, що, обробляючи хоча б 600 кг листя на день за його технологією, протягом лише одного року можна скоротити вирубування лісів на 18% в усьому світі. 

Пробну партію паперу на підприємстві виробили ще наприкінці 2019-го, однак зараз винахідники створили вже 2 тонни паперу та сподіваються щомісяця випускати 5 тонн продукції, продажі якої стартували нещодавно. Всі охочі вже можуть придбати екопапір у рулонах і в стопках форматів А4, А3 і А2, а незабаром у продаж надійдуть паперові пакети різних розмірів.

Фото: itc.ua

Для виготовлення паперу очищене листя варять у чанах, після чого отриману масу відправляють на конвеєр, щоб вона втратила вологу. Згодом її розтягують і перетворюють на папір або надають потрібної форми. У процесі виробництва сировину розігрівають лише до 40 градусів, а тому жодна шкідлива речовина не виділяється в повітря. 

Нагадаємо, що Україна перебуває на дев’ятому щаблі рейтингу країн з найбільшим обсягом сміття на одного жителя: рівень перероблення відходів у країні становить лише 3,2%.  Україна перебуває серед найбрудніших країн Європи та входить до десятки з найвищими показниками смертності від хвороб, які провокує забруднене довкілля.  

Сміття, яке залишають після себе люди, вчені знаходять у найрізноманітніших точках світу. Так, влада Непалу відправила спеціальну експедицію на найвищу гору планети Еверест, щоб прибрати звідти пластик та мертві тіла, які її засмічують. Комерційний альпінізм на Еверест за останні десятки років набув масового характеру: станом на початок липня минулого року на найвищу гору світу піднялися понад 9 тисяч людей, які залишають після себе тонни відходів. Також пластиковий пакет знайшли й у найглибшій точці світу – Маріанському жолобі. 

Фотографія обкладинки: фейсбук-сторінка releafpaper

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter