У Житомирі виготовили першу партію паперу з опалого листя

Дата: 23 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

У Житомирі на базі місцевого картонного комбінату виготовили пробну партію паперу з опалого листя за технологією українського студента Валентина Фречки.

Про це повідомляє ТСН.

Спочатку подрібнене й очищене листя зварили в чанах, після чого отримана маса, рухаючись конвеєром, втратила вологу. Згодом її розтягують і перетворюють на папір або надають потрібної форми. З опалого листя на підприємстві виготовили упаковки для яблук, яєць, коктейльні трубочки, кришки та крафтовий папір. 

У процесі виробництва сировину розігрівають лише до 40 градусів, а тому жодна шкідлива речовина не виділяється в повітря. Сам винахідник інноваційної технології розповів, що від моменту винаходу до отримання першої промислової партії минуло два роки.

“Ви собі не можете уявити, наскільки наука далека від бізнесу”, – розповів Фречка. 

Нагадаємо, що Валентин Фречка – винахідник із Закарпаття, який ще у 2018 році отримав золоту медаль на олімпіаді в Нью-Йорку за свій проєкт перероблення опалого листя. Хлопець стверджує, що, виробляючи папір за його технологією, протягом лише одного року можна скоротити вирубування лісів на 18% в усьому світі, обробляючи хоча б 600 кг листя на день. З паперу, який виготовляє винахідник, можна робити склянки, тарілки, пакети, сумки, тубуси для ручок, принтерний, крафтовий, дизайнерський, пакувальний папір, а також багато інших продуктів, які наразі виготовляють із пластику.  

Як відомо, Україна перебуває на дев’ятому щаблі рейтингу країн з найбільшим обсягом сміття на одного жителя: рівень перероблення відходів у країні становить лише 3,2%. 

Проблема відходів не унікальна для України. Сміття, яке залишають після себе люди, вчені знаходять у найрізноманітніших точках світу. Так, влада Непалу відправила спеціальну експедицію на найвищу гору планети Еверест, щоб прибрати звідти пластик та мертві тіла, які її засмічують. Комерційний альпінізм на Еверест за останні десятки років набув масового характеру: станом на початок липня минулого року на найвищу гору світу піднялися понад 9 тисяч людей, які залишають після себе тонни відходів. Також пластиковий пакет знайшли й у найглибшій точці світу – Маріанському жолобі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter