Понад мільйон українців лишилися без даху над головою через війну

Дата: 28 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Внаслідок повномасштабного російського вторгнення без дому в Україні лишився мільйон людей. 

Про це сказала голова парламентського комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

Фото: Marcus Yam / Los Angeles Times

Через “Дію” українці подали понад 335 тисяч заявок щодо 23 мільйонів квадратних метрів пошкодженого та зруйнованого російськими військовими житла. 

“Ми розуміємо, що ця цифра не остаточна. Є три області, сумні лідери – це Донецька, Харківська і Київська, де найбільше руйнувань житла”, – каже Шуляк. 

Ще наприкінці березня того року в парламенті зареєстрували законопроєкт щодо відшкодування зруйнованого та пошкодженого житла, а вже цього року депутати ухвалили його в цілому. Тепер уряд має два місяці, щоб визначити вартість квадратного метра для компенсації для кожного регіону. 

“Люди зможуть отримати компенсації та вільно обрати населений пункт, попри те, де було таке житло зруйновано”,каже нардепка. 

Фото: Reuters

Нині в спеціально створеному в держбюджеті фонді відновлення України вже є 17 мільярдів гривень, конфіскованих у російських банків. Це гроші “дочок” російського Сбербанку.

“Сподіваємося, що всі інші арештовані кошти та майно будуть теж направлятися до фонду ліквідації наслідків збройної агресії РФ, і ці кошти в першу чергу будуть направлятися на те, щоб надавати громадянам компенсацію за зруйноване і пошкоджене житло, не чекаючи репарацій від РФ”, – говорить Шуляк. 

Майже всі українці чекають компенсацій за війну від Росії, але в успіх у цьому процесі вірить лише третина. Якщо ви плануєте повідомити про пошкоджене чи знищене майно, то прочитайте спеціальну інструкцію про те, як це зробити через “Дію”.

Нагадаємо, що в ЄС створили спеціальну комісію, щоб зрозуміти, чи можна відправляти конфісковані російські активи на відновлення України вже зараз. Річ у тім, що в США конфісковані активи одного з російських олігархів уже спрямували на допомогу Україні, однак, наприклад, у Швейцарії такі дії влада вважала б порушенням законів. 

Орієнтовний обсяг інвестицій для відновлення України сягає більш ніж трильйона доларів.


Коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

Такими злочинами вважають:

  • невибіркові обстріли цивільних об’єктів;
  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • мародерство;
  • примус українських громадян служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортацію до Росії чи на окуповані нею території;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу info@humanrights.org.ua. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Раніше ZMINA оприлюднила перелік організацій, куди можна звернутися як по безкоштовні, так і по платні психологічні консультації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter