В Україні створять Держреєстр зруйнованого та пошкодженого майна

Дата: 23 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Верховна Рада України підтримала в цілому закон №7198 щодо створення державного реєстру пошкодженого та зруйнованого внаслідок збройного вторгнення РФ в Україну житла і порядок компенсації за нього.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Фото: Pexels

Згідно з проєктом закону, компенсації надаватимуть виключно за пошкоджену або зруйновану з 24 лютого 2022 року житлову нерухомість – квартири, інші житлові приміщення (наприклад, кімнати у гуртожитках), будинки садибного типу, садові та дачні будинки, об’єкти будівництва, у яких зведені опорні та зовнішні конструкції. Показово, що закон не поширюється на об’єкти, які на дату введення воєнного стану знаходилися на тимчасово окупованих територіях. 

Водночас за пошкоджене майно отримати грошову компенсацію буде неможливо – для таких випадків пропонують відновлення через будівельні роботи або надання будівельних матеріалів для них. 

Власники квартир та інших житлових приміщень зможуть отримати житловий сертифікат, що підтверджує гарантії держави фінансувати придбання житла (зокрема, збудованого в майбутньому) в межах визначеної суми, тоді як власники приватних будинків матимуть вибір між отриманням сертифіката та грошовою компенсацією. Така грошова компенсація нараховуватиметься у спеціальному режимі для фінансування будівництва.

Подати заяву на отримання компенсації слід під час дії воєнного стану або протягом одного року після його скасування. Використовувати сертифікат можна протягом п’яти років від дня його видачі, однак відчужувати житло (крім успадкування) заборонено на п’ять років.

Розглядом заявок займатимуться комісії з розгляду питань про надання компенсації, створені виконавчими органами місцевих рад, військовими або військово-цивільними адміністраціями.

Джерелами фінансування компенсацій будуть державний і місцеві бюджети, кошти міжнародних фінорганізацій, кредиторів та інвесторів, міжнародна технічна та/або поворотна чи безповоротна фінансова допомога, репарації або інші стягнення з РФ тощо.

Нагадаємо, що з початку повномасштабного вторгнення Росії понад 325 тисяч українців повідомили про пошкоджене чи зруйноване майно через “Дію”. Озвучуючи цю цифру, міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков додав, що обов’язок України як держави – забезпечити необхідний механізм компенсації потерпілим. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter