Спеціальна група у ЄС вивчить, чи можна відправляти заморожені російські активи на відновлення України

Дата: 15 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Постійні представники країн Євросоюзу сформували спеціальну робочу групу, що працюватиме над питанням використання заморожених та заарештованих російських активів для підтримки відновлення України. 

Про це повідомило шведське головування в Раді ЄС.

Ілюстраційне зображення. Фото: Abaca Press / Alamy Stock Photо

Члени групи мають вивчити, чи відповідає використання заморожених російських активів на відновлення України законодавству ЄС та міжнародному праву. 

Групу має очолити голова Національної торгової ради Швеції Андерс Анлід. Він вважає, що ключовим активом для відновлення будуть кошти російського центрального банку. 

Після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну у світі заморозили близько половини золото-валютних резервів Банку Росії, а це близько 300 мільярдів доларів. 

Єдиної позиції щодо використання конфіскованих російських грошей у світі немає. Раніше в США конфісковані активи одного з російських олігархів вирішили спрямувати на допомогу Україні, однак, наприклад, у Швейцарії такі дії вважатимуть порушенням тамтешніх законів. 

Нагадаємо, що майже всі українці чекають компенсацій за війну від Росії, але в успіх у цьому процесі вірить лише третина. 

В уряді сподіваються, що конфісковані російські активи стануть основним джерелом для відновлення України. За словами президента Володимира Зеленського, орієнтовний обсяг інвестицій сягає більш ніж трильйона доларів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter