В уряді сподіваються, що конфісковані російські активи стануть основним джерелом для відновлення України

Дата: 30 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Конфісковані російські активи мають стати основним джерелом для відновлення України. 

Про це повідомили в уряді. 

Фото: Christopher Furlong / Getty Images Europe

Урядовці кажуть, що планувати та забезпечити початок відновлення України потрібно вже зараз, а тому вони визначили чотири пріоритетні напрями фінансування цього процесу. 

Першим напрямом стало відновлення енергетики й компенсація втрачених потужностей генерації. Від кінця лютого минулого року російські військові обстріляли Україну вже майже 30 тисяч разів, не лишивши цілою жодної теплової або гідроелектростанції. 

Другим напрямом стало гуманітарне розмінування.  

“В Україні мінами засмічено 250 тисяч квадратних кілометрів площі, що зупиняє розвиток бізнесу, обмежує агарний потенціал, робить неможливим повернення українців на деокуповані території”, – пояснюють урядовці. 

Третім стало відновлення пошкодженого житла, а четвертим – відновлення критичної та соціальної інфраструктури.  

Фото: Shutterstock / Sergey Pristupa

“Також необхідно врахувати потреби територій, які будуть деокуповані протягом 2023 року”, – говорять посадовці. 

Окрім конфіскованих російських активів, для відновлення України залучатимуть кошти держбюджету, міжнародних партнерів і пожертви приватних осіб і бізнесу. 

Нагадаємо, що майже всі українці чекають компенсацій за війну від Росії, але в успіх у цьому процесі вірить лише третина. Також майже 60% власників пошкодженого житла чекають завершення війни, щоб почати відновлення.

За словами президента Володимира Зеленського, орієнтовний обсяг інвестицій, необхідних для відновлення руйнувань, завданих російськими військовими, сягає понад трильйон доларів. 

Якщо ви плануєте повідомити про пошкоджене чи знищене майно, то прочитайте спеціальну інструкцію про те, як це зробити через “Дію”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter