Майже 60% власників пошкодженого житла чекають завершення війни, щоб почати відновлення

Дата: 05 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Майже 40% опитаних соціологами українців, що володіють пошкодженим унаслідок повномасштабного вторгнення Росії житлом, вважають, що їхні будинки потрібно відновлювати якомога швидше, водночас 59% дотримуються іншої думки та чекають для цього закінчення війни.

Такі результати опитування соціологічної групи “Рейтинг”, проведеного в межах проєкту “Оцінка шкоди, яка завдана воєнними злочинами РФ в Україні” і Соціологи опитали з 15 до 19 вересня 2 тисячі українців віком від 18 років в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також територій, де на момент опитування відсутній український мобільний зв’язок. Результати зважили з використанням актуальних даних Державної служби статистики України, а вибірка дослідження репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Експертну підтримку та консультації під час дослідження надавали представники Коаліції "Україна. П’ята ранку".

Фото: Reuters

Про зруйноване (2%) або пошкоджене (8%) житло загалом повідомив кожен десятий опитаний, а ще 5% не знають, у якому стані їхні помешкання зараз.

У третині пошкоджених будинків господарі вже почали роботи з відновлення: 4% розповіли про початок капітального ремонту, 27% – про частковий, а 66% не почали жодних робіт.

Серед тих, хто втратив житло, 18% подали заяву про пошкодження в “Дії”, 16% – до правоохоронних органів, 5% – до інших державних інституцій, проте більшість, а саме 67%, не подавали ці відомості нікуди. 

Прочитайте про те, як подати ці відомості через “Дію”, у спеціальній інструкції, яку підготувала ZMINA. 

Більшість тих (58%), хто втратив житло, планують залучати для відновлення насамперед свої власні кошти, 27% розраховують відновити будинок за державні кошти, 12% – коштом міжнародних організацій, 9% – коштами волонтерів, по 7% – за кошти родичів чи благодійних фондів.

Дослідники кажуть, що власники зруйнованого помешкання більше очікують на допомогу від держави, а власники частково пошкодженого житла планують упоратися власними ресурсами. Загалом же ті, хто вже почав ремонт, переважно роблять його за власний кошт. У цілому більшу активність у відновленні свого житла виявляють мешканці, які вже провернулися додому: більшість із них не тільки почала роботи з відбудови, але й подала заяву про пошкодження.

Нагадаємо, що майже всі опитані українці чекають компенсацій за війну від Росії, але в успіх у цьому процесі вірить лише третина. 

Фотографія обкладинки: David Guttenfelder / The New York Times

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter