Понад чверть дітей, які стали свідками або учасниками подій війни, розлучились із рідними

Дата: 28 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Серед українських дітей, які стали свідками або учасниками подій, пов’язаних з війною (60%), щонайменше 28% пережили розлуку з рідними чи близькими. 

Такі результати опитування, проведеного Соціологічною групою “Рейтинг” серед матерів українських дітей віком від 3 до 17 років.

Фото: Reuters / Zohra Bensemra

Ще щонайменше чверть (25%) опитаних розповіла про переїзд до іншого регіону України, трохи менше (24%) пережили обстріли та бомбардування, а ще 17% – тривале перебування в холодному приміщенні.

11% респонденток розповіли про переїзд за кордон, 8% – про перебування в окупації, а 6% стали свідками смерті рідних або близьких. Ще по 5% втратили житло або зазнали голоду чи відчули брак води. 

На момент проведення опитування 19% дітей жили поза домом, майже стільки ж (20%) виїжджали з регіонів проживання, але вже повернулися, а більшість (61%) – місце проживання не змінювали.  

20% опитаних вважають своє теперішнє місце проживання небезпечним, а найбільше таких людей у деокупованих, прифронтових регіонах та в Києві. У понад 40% опитаних хтось із близьких родичів – чоловік, брат, сестра, діти, батьки – служать на війні.

Попри складнощі більшість опитаних матерів (87%) вважають, що їхнім дітям не потрібна психологічна підтримка або допомога, а 13% зазначили, що потрібна. Дослідники кажуть, що найчастіше люди, які потребують психологічної підтримки чи допомоги, – це переселенці, ті, хто переїжджав, але вже повернувся, а також матері дітей середнього та старшого шкільного віку.

Фото: Reuters

Втім, лише 5% опитаних матерів зверталися за останні три місяці по таку допомогу для дитини. Більшість із таких (93%) змогли отримати її або персонально в психолога (78%), або онлайн (18%), або телефоном (7%). 

Щодо потреби в іншій медичній допомозі, то 92% матерів сказали, що зараз їхні діти такої не потребують. Серед опитаних 40% зверталися по меддопомогу за останні три місяці, а найчастіше це були матері дітей до п’яти років. Більшість із тих, хто звертався (98%), змогли отримати її особисто (92%) або телефоном (14%). 

Нагадаємо, що більшість дітей в Україні відвідує школу або садочок, але 8% пропускають заняття через війну. 

Раніше радниця-уповноважена президента з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’я Герасимчук висловлювала думку, що постраждалими від війни слід вважати всіх дітей в Україні. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter