Більшість дітей в Україні відвідує школу або садочок, але 8% пропускають заняття через війну – опитування

Дата: 27 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Через закриття шкіл та садочків, спричинені повномасштабним російським вторгненням, а також через побоювання щодо безпеки 8% опитаних матерів заявили про те, що їхні діти пропускають заняття.  

Такі результати опитування, проведеного Соціологічною групою “Рейтинг” серед матерів українських дітей віком від 3 до 17 років.

Соціологи опитали 2 тисячі матерів дітей віком 3–17 років в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій і тих, де на момент опитування не було українського мобільного зв’язку.

Дослідники кажуть, що використали нетиповий підхід до регіонального розподілу. Так, до прифронтових територій зарахували Дніпропетровську, Запорізьку, Миколаївську та Одеську області. До деокупованих – Київську, Сумську, Харківську, Чернігівську.

Захід та центр об’єднали як області, які зовсім або майже не зазнали окупації: зарахували до цієї категорії Вінницьку, Волинську, Житомирську, Закарпатську, Івано-Франківську, Кіровоградську, Львівську, Полтавську, Рівненську, Тернопільську, Хмельницьку, Чернівецьку та Черкаську області.

Київ виокремили через близькість до воєнних дій до квітня минулого року та високий рівень внутрішньої міграції. 

Опитані жінки розповіли, що 42% дітей навчаються в школах / садочках онлайн, 29% – за змішаною формою (як онлайн, так і в приміщеннях закладів), 26% – постійно відвідують навчальні та виховні заклади та лише 3% – на домашній формі навчання.

Онлайн вчаться найчастіше на прифронтових територіях, онлайн та змішано – на деокупованих та мешканці центру.

“У Києві – більш ніж половина займаються як онлайн, так і за змішаною формою, водночас майже 40% відвідують освітні заклади постійно”, – зазначають соціологи.

12-річний Дмитро намагається вчитись у метро в Харкові під час російського обстрілу. Фото: UNICEF / UN0634262 / Gilbertson VII Photo

У західних регіонах майже половина дітей (47%) навчаються безпосередньо в закладах, 40% – за змішаною формою і лише 10% – постійно онлайн.

Майже третина дітей, як розповіли матері, щодня (10%) або по кілька разів на тиждень (18%) пропускають заняття в школах / садочках, ще 36% пропускали заняття кілька разів на місяць, а 34% – майже не стикалися з такою проблемою. Найчастіше з цією проблемою стикалися ті, хто мешкає на прифронтових територіях, або поза домом, або ж ті, хто навчається лише онлайн.

Головними причинами матері називали повітряні тривоги (61%), відсутність тепла чи електропостачання (49%) або ж хвороби (44%). 

Ті, хто відвідує школу онлайн, зазвичай користуються смартфонами. Також часто використовують ноутбук і значно рідше – планшет чи стаціонарний комп’ютер. Майже 40% тих, чиї діти користуються смартфоном як основним пристроєм для навчання онлайн, говорять про те, що цього бракує для повноцінного навчання.

“Найчастіше матері дітей, чиї діти навчаються онлайн або за змішаною формою, вважають, що для навчання ще потрібен ноутбук (48%) або ж планшет (23%)”, – кажуть дослідники. 

14% опитаних матерів розповіли, що їхній дитині доводилося змінити заклад навчання або виховання внаслідок війни. Більшість говорить про те, що в нових закладах діти почуваються добре, однак ще 11% вважають, що їхній дитині в новому закладі погано. 

Нагадаємо, що загальна кількість пошкоджених або зруйнованих унаслідок російського вторгнення закладів освіти в Україні вже перевищує 3 127. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter