Політв’язень Тимур Ялкабов сильно постарів і схуд у російській в’язниці

Дата: 16 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Політв’язень у справі “третьої Сімферопольської групи” Тимур Ялкабов сильно постарів і схуд у в’язниці №1 Димитровграда Ульяновської області (Росія).

Про це розповіла його дружина Аліє Муждабаєва, пише “Кримська солідарність”.

Тимур Ялкабов. Джерело: “Кримська солідарність”

На початку липня вона їздила до Ялкабова на тривале побачення. За словами Аліє, її чоловіка, як й інших ув’язнених, нормально не годують. У нього почали німіти руки, він страждає на авітаміноз.

На прогулянку у в’язниці виділяють лише півтори години, уточнила дружина політв’язня.

Через те, що в камерах на другому поверсі їм не вистачає сонця, Ялкабов з іншими ув’язненими попросили перевести їх у карантинне приміщення. Проте в ньому нічого не можна зберігати.

Також кримський татарин розповів, що в нього часто зникають засоби особистої гігієни. На це співробітники в’язниці кажуть, що він цих речей нібито не мав.

Посилки, які доходять до чоловіка з Криму, він має право зберігати не більше п’яти днів. Через це його становище дуже ускладнилося, сказала Аліє Муждабаєва.

Нагадаємо, що 17 лютого 2021 року в окупованому Криму російські силовики обшукали будинки низки кримських татар у Сімферополі, Бахчисараї та Білогірську. Кількох людей затримали, їм інкримінували статтю 205.5 КК Росії (“Організація діяльності терористичної організації та участь у діяльності такої організації”).

Того ж дня незаконний “Київський районний суд Сімферополя” заарештував до 15 квітня 2021 року шістьох  кримчан.

Наприкінці березня 2022 року Південний окружний суд у Ростові-на-Дону засудив кримськотатарських активістів Тимура Ялкабова та Ленура Сейдаметова до тривалих строків позбавлення волі за звинуваченням в “участі та організації терористичної діяльності на території Криму”. Апеляційна інстанція залишила цей вирок без змін. 

Згідно з матеріалами справи, обвинувачені не мали зброї, вибухівки, боєприпасів, не планували вчиняти терористичний акт та не закликали інших до терористичних дій.

Захист і самі підсудні називають процес сфабрикованим і пов’язують арешти з вираженням громадянської позиції та публічною критикою силових структур за репресії щодо інших кримських татар.

Правозахисний центр “Меморіал” визнав фігурантів “справи кримських мусульман” політичними в’язнями.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що дружина кримського політв’язня Тимура Ялкабова звернулася до російського уповноваженого з прав людини в Ульяновській області Сергія Люлькова зі скаргою на дії адміністрації колонії в Димитровграді. Жінка поскаржилася на численні порушення щодо її чоловіка.

Новину написано в межах проєкту “Список Гафарова-Ширінга: порятунок кримських політв’язнів у біді”. Проєкт реалізується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки в межах Transition Promotion Program.

Погляди, викладені в цьому матеріалі, належать авторам і не відбивають офіційної позиції МЗС Чеської Республіки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter