У Росії апеляційний суд залишив без змін вирок кримським татарам у справі “третьої сімферопольської групи “Хізб ут-Тахрір”

Дата: 09 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Апеляційний військовий суд у російському місті Власиха залишив без задоволення апеляційні скарги сторони захисту в кримінальній справі “третьої сімферопольської групи “Хізб ут-Тахрір”. Ленур Сейдаметов та Тимур Ялкабов відбуватимуть кримінальні терміни у виправних колоніях суворого режиму. 

Про це інформує громадське об’єднання “Кримська солідарність” із посиланням на адвоката Рефата Юнуса.

Під час судового засідання сторона захисту вкотре звернула увагу на грубе порушення права політв’язнів на захист і на порушення права говорити рідною мовою під час пояснень та виступів у суді.

Крім того, сторона захисту ще раз вказала на те, що суд першої станції допустив суттєве порушення кримінально-процесуального закону.

“Зокрема, найголовніша вимога, яка висувається до кримінально-процесуального кодексу, – це розгляд справи незалежним та справедливим судом. Ми звертали увагу на те, що суд першої інстанції ще зі стадії попередніх слухань визначив розгляд цієї справи та фінальне судове рішення”, — прокоментував адвокат Рефат Юнус.

Також сторона захисту звернула увагу під час засідання, що суд першої інстанції облікував докази, отримані з грубим порушенням кримінально-процесуального законодавства, федерального закону про розшукову оперативну діяльність. На думку адвоката Рефата Юнуса, ці докази є неприпустимими та не мають бути покладені в основу вироку.

Захисник розповів, щоб після виступу сторони захисту зі стандартною промовою виступив “прокурор”. Той сказав, що всі докази отримано відповідно до вимог закону. Порушень не було. “Прокурор” сказав, що суд забезпечив рівні права сторін та можливість надання доказів, отже, на його думку, вирок суду є законним та обґрунтованим і не підлягає скасуванню.

“Як і очікувалося, вирок Південного окружного військового суду залишено без змін. Апеляційна скарга без задоволення”, – резюмував захисник.

Нагадаємо, уранці 17 лютого 2021 року в тимчасово окупованому Криму російські силовики обшукали будинки в Сімферополі, Бахчисараї та Білогірську. Родичам на місцях проведення слідчих заходів працівники ФСБ заявили, що затриманим інкримінують статтю 205.5 КК Росії (“Організація діяльності терористичної організації та участь у діяльності такої організації”). Того ж дня незаконний “Київський районний суд Сімферополя” заарештував до 15 квітня 2021 року шістьох затриманих кримчан.

Нацполіція Автономної Республіки Крим відкрила кримінальні провадження через нічні масові обшуки російських силовиків у будинках кримських мусульман. Провадження порушили за ч. 2 ст. 162 (порушення недоторканності житла) і ч. 2 ст. 146 КК України (незаконне позбавлення волі). Санкції статей передбачають позбавлення волі на строк до п’яти років.

22 березня 2022 року Південний окружний військовий суд оголосив обвинувальний вирок політичним ув’язненим із Криму – Тимуру Ялкабову та Ленуру Сейдаметову. Кримськотатарським активістам призначено терміни 17 та 13 років у колонії суворого режиму. Справу розглядала колегія з трьох суддів – Роман Сапрунов, Різван Зубаїров та Сергій Гришин.

Згідно з матеріалами справи, обвинувачені не мали зброї, вибухівки, боєприпасів, не планували вчиняти терористичний акт та не закликали інших до терористичних дій.

Захист і самі підсудні називають процес сфабрикованим і пов’язують арешти з вираженням громадянської позиції та публічною критикою силових структур за репресії щодо інших кримських татар.

Як відомо, ісламську політичну партію “Хізб ут-Тахрір” Верховний суд РФ визнав терористичною 14 лютого 2003 року на закритому судовому засіданні.

Правозахисники вважають, що це рішення ухвалено необґрунтовано, з порушенням гласності та рівності сторін, оскільки в закритому процесі брала участь лише сторона обвинувачення, а саме ФСБ. Представники організації не мали змоги донести свою позицію до справи. Водночас на території більшості країн світу організація діє без обмежень на рівні національних законодавств. В Україні діяльність партії не заборонено, активісти організації займалися випуском газети, могли відкрито говорити в ЗМІ та проводити масові публічні заходи.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter