В окупованому Криму ФСБ обшукала будинки кримських татар

Дата: 17 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

В окупованому Криму в ніч на 17 лютого Федеральна служба безпеки (ФСБ) Росії прийшла з обшуками в будинки кримських татар у Сімферополі, Бахчисараї та Білогірську.

Про це повідомили на сторінці “Кримської солідарності” у фейсбуку. 

 

Обшуки почалися приблизно о четвертій ранку. Наразі відомо про щонайменше сім випадків. Так, у селі Заповітне обшук провели в Махамадамінова Абдулборія Махамадіна, у Білогірську прийшли до Азамата Еюпова, у Сімферополі – до Тимура Ялкабова та Ленура Сейдаметова, а в селі Орлине Севастопольського району прийшли до Яшара Шихаметова.

Дружина політв’язня Сейрана Салієва, координаторка ініціативи “Кримське дитинство”, що допомагає дітям політв’язнів, Муміне Салієва повідомила, що в Бахчисараї обшуки проводять у п’ятому та шостому мікрорайонах для компактного проживання кримських татар. ФСБ прийшла до Ернеста Ібрагімова та Олега Федорова

Ернест Ібрагімов

“Ібрагімов – батько чотирьох дітей, відомий у місті як кухар, активіст, який прибігав до будинків, де проводили обшуки. Він активно відвідував судові процеси над кримськими татарами в Сімферополі та Ростові. Федоров – відомий у Бахчисараї приватний підприємець. Він допомагав родинам політв’язнів, який у Бахчисарайському районі більш ніж 20″, – розповіла вона.

Як повідомляє”Кримська солідарність”, Азамат Еюпов ‒ учасник протестної акції кримських татар на Красній площі в Москві в липні 2019 року і постійний слухач на відкритих судових засіданнях у справах проти кримських мусульман.

Азамат Еюпов

“У Махамадамінова Абдулборі троє неповнолітніх дітей віком сім, п’ять і два роки. В Ібрагімова Ернеста на утриманні четверо дітей, подружжя чекає на п’яту дитину”, ‒ повідомляють активісти.

Рідні кримських татар повідомляють, що представники спецслужб вилучають у затриманих українські паспорти.

“Оглянули все, забрали документи й усі паспорти. Я не давав їм український паспорт, а вони почали шукати, знайшли й забрали. Коли забирали чоловіка, нічого не сказали, сказали, що не зобов’язані нам нічого говорити”, ‒ повідомила дружина затриманого Азамата Еюпова.

“Забрали паспорти, телефон, поняті в них були свої”, – сказала родичка затриманого Тимура Ялкабова.

За інформацією російського видання “РИА Новости”, яке посилається на заяву ФСБ, в окупованому Криму затриманих підозрюють в участі в організації “Ат-Такфір валь-Хіджра”, яка нібито бачить своєю метою створення халіфату.

“У лютому 2021 року в Карачаєво-Черкеській Республіці, “Республіці Крим”, Краснодарському краї та Ростовській області затримано 19 радикалів, які, крім пропаганди ідеології та вербування нових прихильників, планували вчинення диверсійно-терористичних актів на території Північного Кавказу від імені АТВХ”, – цитують слова силовиків у медіа.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила, що після обшуків затриманих доставили в будівлю “УФСБ Криму”.

“Такі дії так званих правоохоронців порушили презумпцію невинуватості, права на свободу і особисту недоторканність, на правову допомогу, адже обшуки були проведені без наявності відповідних судових рішень, без участі адвокатів та вручення будь-яких процесуальних документів”, – написала вона на своїй фейсбук-сторінці.

Вона назвала переслідування окупаційною владою кримських татар “релігійно-вмотивованим”, що, на її переконання, може закінчитися незаконним арештом та вироком.

Нацполіція Автономної Республіки Крим відкрила кримінальні провадження через нічні масові обшуки російських силовиків у будинках кримських мусульман. Провадження порушили за ч. 2 ст. 162 (порушення недоторканності житла) і ч. 2 ст. 146 КК України (незаконне позбавлення волі). Санкції статей передбачають позбавлення волі на строк до п’яти років.

З початку тимчасової окупації Криму Росія регулярно обшукує будинки кримських татар, часто звинувачуючи їх у тероризмі. За міжнародним гуманітарним правом сторона збройного конфлікту, що контролює захоплену територію, зобов’язана гарантувати права людини.

Правозахисники наголошують, що Росія в “терористичних справах” порушує базове право громадян України на справедливий судовий розгляд. У таких справах відсутні докази провини. Російські слідчі використовують здебільшого співробітників ФСБ як таємних свідків. Також автори експертиз афільовані з російськими спецслужбами.

Нагадаємо, що, згідно з даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 102 людини. 76 із цього списку – кримські татари. 48 політв’язнів уже дістали вироки в кримінальних справах.

Фото: Кримська солідарність

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter