Подільський суд вдруге розгляне справу за позовом проти активіста ініціативи “Зберегти Квіти України”

Дата: 30 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Завтра, 1 грудня, Подільський районний суд Києва вдруге розгляне справу “про захист честі, гідності та ділової репутації” за позовом ПрАТ “Квіти України” проти громадського активіста Тараса Грицюка та сайту 1+1 через коментар про відсутність дозволу на проведення демонтажу будівлі.

Про це виданню ZMINA повідомив сам Тарас Грицюк.

Джерело: ГО “Захистимо Квіти України”

Це вже друге засідання по суті, на попередньому суд заслухав позицію забудовника, а на цьому сторона захисту матиме слово.

Ми будемо доводити правдивість моїх тверджень, які оскаржує представник забудовника, – говорить громадський активіст Тарас Грицюк.

Співзасновник ініціативи “Зберегти Квіти України” вважає цю справу тиском на себе, а також на все громадянське суспільство й громаду Києва, які не стоять осторонь знесень культурних та історичних будівель міста. 

“Справу проти мене я розглядаю як тиск забудовника на громаду, яка стала на захист будівлі для того, щоб її не зруйнували. Це тиск на активістів, які намагаються вберегти культурну й архітектурну спадщину. Це протидія мені як активісту і сигнал іншим – тим, хто наважиться відстоювати інтереси своєї громади, – що якщо ти будеш виступати проти забудовника, у нього є всі ресурси, аби тебе засудити й ще довго виснажувати судовими процесами”, – додає Грицюк.  

Громадські активісти ініціативи “Зберегти Квіти України” запрошують ЗМІ та усіх бажаючих прийти завтра на засідання суду.

Нагадаємо, 20 грудня 2021 відбулося підготовче засідання в цій справі. Під час нього представники ПрАТ “Квіти України” долучили результати лінгвістичної експертизи, де розглядалося питання, чи був коментар Тараса Грицюка фактологічним твердженням чи оцінним судженням.

Адвокатка активіста Лідія Климків натомість клопотала про долучення документів, якими, на переконання Грицюка, можна підтвердити його слова.

Протягом засідання під Подільським судом понад десяток людей мітингували на підтримку активіста Тараса Грицюка.

15 вересня 2021 року ПАТ “Квіти України” подало позов “про захист ділової репутації та спростування недостовірної інформації” проти Грицюка Тараса, активіста ініціативи.

Тарас Грицюк – історик, співзасновник ГО “Інша Освіта”, тренер, фасилітатор, член тренерського пулу “Інша Освіта”, співзасновник освітнього простору “Хата-Майстерня”, співзасновник “Urban Space 500”. Член ініціативної групи “Зберегти Квіти України”.

Будівля “Квітів України” розташована в центрі Києва на вулиці Січових стрільців. Вона зведена у 80-х роках XX століття як навчально-методичний павільйон у стилі післявоєнного модернізму за проєктом архітектора Миколи Левчука. Влітку 2021 року власник зрізав плющ, яким був обвитий фасад будівлі, а також почав демонтаж для “реконструкції споруди”. Проти цього виступили громадські активісти.

У липні поточного року Шевченківський районний суд міста Києва заборонив власнику демонтаж будівлі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter