Південна Африка передумала виходити з Міжнародного кримінального суду

Дата: 26 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Президент Південно-Африканської Республіки Сиріл Рамафоса заявив, що країна не планує виходити з Міжнародного кримінального суду через незгоду з ордером на арешт президента РФ Володимира Путіна. Напередодні Рамафоса казав, що керівний Африканський національний конгрес прагнутиме скасувати членство Південної Африки в суді в Гаазі. 

Про це повідомив Офіс президента ПАР у твіттері.

Сиріл Рамафоса. Фото: AP / Ben Curtis

“Президент хотів би уточнити, що Південно-Африканська Республіка залишається стороною, яка підписала Римський статут, і продовжуватиме кампанію за рівне та послідовне застосування міжнародного права”, – йдеться в повідомленні.

Відомо, що через кілька місяців до ПАР має приїхати російський президент Володимир Путін. 17 березня Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на його арешт за підозрою в незаконній депортації дітей з окупованих територій України до Росії.

Такий самий ордер видали на ім’я російської уповноваженої з прав дитини при Путіні Марії Львової-Бєлової, яка незаконно всиновила викрадену з України дитину та не приховує цього, дякуючи Путіну.

За офіційними даними української влади, з початку повномасштабної війни Росії проти України росіяни перемістили на територію РФ та тимчасово окуповані території понад 16 221 дитину.

У своїй заяві головний прокурор МКС Карім Хан повідомив, що щонайменше сотню дітей росіяни вивезли з дитячих будинків та інтернатів на тимчасово окупованих територіях України (ТОТ). Багато з цих дітей, за даними слідства, були передані на усиновлення в Росію. 

У заяві МКС йдеться, що ордер на арешт мав би бути секретним, щоб захистити жертв та свідків. Утім, про нього публічно заявили для того, щоб запобігати подальшим викраденням та депортації дітей до Російської Федерації.

МКС не може самостійно арештовувати підозрюваних у міжнародних злочинах. Це зобов’язані робити правоохоронці 123 країн, які ратифікували Римський статут МКС, та передати обвинувачену людину до Гааги, де розміщений цей суд. Україна, Росія, США, Китай, Індія, Білорусь, Туреччина, Казахстан не ратифікували цей документ.

Раніше ZMINA писала, що Україні потрібно якнайшвидше ратифікувати Римський статут, який лежить в основі роботи Міжнародного кримінального суду. Це рішення погодить національне законодавство України з міжнародними стандартами й положеннями та зміцнить міжнародний правопорядок для нинішніх і майбутніх поколінь українців.

Читайте також: Ті, хто видав ордер на арешт Путіна: як працює Міжнародний кримінальний суд і чим може допомогти українцям

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter