Під Офіс президента з одиничним пікетом вийшла мати кримських політв’язнів Абдуллаєвих

Дата: 29 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Мати фігурантів кримської справи “Хізб ут-Тахрір” – Теймура та Узеїра Абдуллаєвих – Діляра Абдуллаєва 28 липня вийшла з одиничним пікетом до Офісу президента України.

Про це інформує “Крим.Реалії“.

Діляра Абдуллаєва

Жінка простояла під Офісом президента з плакатом своїх синів чотири години.

“Моїм дітям Росія призначила величезні терміни. Один з моїх синів півтора року в СІЗО. П’ятий рік я намагаюся домогтися звільнення моїх синів, і сьогодні я хочу звернутися до президента: я хочу знати, яка робота ведеться в питанні звільнення моїх синів – громадян України”, – прокоментувала свій пікет Діляра Абдуллаєва. До жінки так ніхто й не вийшов з Офісу президента. 

Раніше голова Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник повідомила в інтерв’ю, що ані правозахисникам, ані родичам бранців Кремля невідомо, що відбувається з перемовинами щодо звільнення політв’язнів. Офіс президента не комунікує цю тему з рідними, що, на її переконання, свідчить про ефективність роботи команди Володимира Зеленського в цій сфері.  

Нагадаємо, російський Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону оголосив вирок фігурантам сімферопольської справи “Хізб ут-Тахрір” у червні 2019 року. Пізніше Верховний суд Росії змінив вирок кримчанам.

Отже, Узеїр Абдуллаєв отримав 12 років і шість місяців ув’язнення, Рустем Ісмаїлов – 13 років і шість місяців, Еміль Джемаденов – 11 років і шість місяців, Айдер Саледінов – 11 років і шість місяців. Теймур Абдуллаєв після перегляду вироку отримав 16 років і шість місяців колонії, водночас для нього передбачений адміністративний нагляд терміном на один рік і чотири місяці.

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв’язку з цим вироком і закликало посилити санкційний тиск на Росію.

Як повідомлялося раніше, за даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 105 людей. 76 із цього списку – кримські татари. ZMINA та газета “День” у серії “День народження за ґратами” щомісяця розповідають історії політв’язнів та закликають писати їм листи.

Нагадаємо, 7 липня Офіс президента також пікетувала дружина заарештованого фрілансера “Радіо Свобода” (проєкт “Крим.Реалії”) Владислава Єсипенка Катерина.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter