Під Херсоном зник художник Вʼячеслав Машницький

Дата: 20 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Український художник та засновник приватного Музею сучасного мистецтва В’ячеслав Машницький зник під Херсоном.

Про це 19 жовтня повідомив його друг Олександр Євстаф’єв на своїй сторінці у фейсбуку.

Вʼячеслав Машницький. Фото: DTF Magazine

В’ячеслав Машницький – український художник, відеоартист, автор інсталяцій, куратор. Народився у Херсоні у 1964 році. Разом зі Стасом Волязловським він заснував благодійний фонд імені Поліни Райко, де займався підтримкою локальних ініціатив. У 2004 році художник відкрив приватний Музей сучасного мистецтва.

Олександр Євстаф’єв спочатку написав пост із проханням знайти Машницького, зазначивши, що останній раз його бачили в районі Потьомкінського острова поблизу Херсона.

За декілька годин у коментарях до цієї публікації Євстаф’єв додав: Сьогодні на дачній ділянці В’ячеслава були знайдені сліди крові, сліди крові на одязі, верхній одяг, перевернутий стіл, факт пропажі човна марки “Дніпро” та двигуна до човна марки Suzuki. Більше фактів повідомити не можу”.

Євстаф’єв каже, що наразі розглядаються три версії зникнення Машницького: побутова сварка, викрадення колаборантами та окупантами човна для втечі з Херсона, а також помста окупаційної адміністрації через відмову В’ячеслава зайняти одну з керівних посад у сфері культури в так званій ХНР.

“Наш товариш по фонду імені Поліни Райко, повідомив мені, що до Слави приходили представники тимчасової адміністрації. Я не знаю точно, коли це було. Вони пропонували Славі посаду міністра культури, але, звісно, він не погодився, а тільки посміявся з них. Слава за словом в кишеню не лізе, тож, мабуть, розповів щось таке, що їм не сподобалося. Але це лише одна з версій”, – зазначив друг зниклого.

Крім того, іншому товаришу Євстаф’єва після початку пошуків подзвонили з незнайомого номера та наказали позатикатися

“Сказали: “Сидіть і ждіть. Шо ви там начінаєте устраівать”. На запитання, хто це, людина сказала, що її начальство попросило подзвонити та передати. Що за начальство – незрозуміло”, – розповів чоловік.

Раніше ZMINA писала, що 3 жовтня у Каховці окупанти звільнили вже двічі полоненого директора школи Віктора Пендальчука. Вперше чоловіка російські військові викрали 30 квітня. Повернувся він додому 14 травня. Вдруге російські військові забрали його 10 вересня із застосуванням фізичної сили й також із власного будинку.

Нагадаємо, що коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить і Центр прав людини ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

 Такими злочинами вважають:

  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю;
  • примус цивільних чи військовополонених служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • взяття заручників;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи;
  • розграбування суспільної та особистої власності тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте про них нам на адресу: tp@humanrights.org.ua.

Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, заповніть онлайн-форму.

Раніше ZMINA оприлюднила перелік організацій, куди можна звернутися як по безкоштовні, так платні психологічні консультації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter