Друга петиція до Зеленського щодо ратифікації Стамбульської конвенції набрала 25 тисяч голосів

Дата: 27 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Друга петиція щодо необхідності ратифікації Стамбульської конвенції, оприлюднена на сайті президента України, набрала необхідні для розгляду очільником держави 25 тисяч голосів.

Відповідна інформація міститься на сайті ОП.

Під час акції “Відчинимо правду про насильство” біля ОП 2021 року. Фото: Наталія Адамович

Відтоді, як перша петиція щодо ратифікації документа набрала необхідну кількість голосів, пройшло 1,5 року, але відповідний законопроєкт досі не внесений на розгляд Верховної Ради.

Ініціатором другої петиції стала громадська ініціатива “Марш жінок”. Кампанію з набрання необхідної кількості голосів підтримала коаліція “За Стамбульську конвенцію”, куди, зокрема, входить Центр прав людини ZMINA та понад 30 громадських організацій.

За законом Володимир Зеленський має надати відповідь на петицію не пізніше ніж через три місяці.

Уже вдруге наше суспільство підтвердило вимогу про необхідність ратифікації Стамбульської конвенції. Ініціювати цю петицію було, на мій погляд, трохи ризиковано, з огляду на те, що так звані опоненти ведуть активну кампанію проти ратифікації. Водночас перед українцями й українками зараз постали інші серйозні виклики. І якби нам не вдалося, це могло б стати серйозним аргументом проти, мовляв, суспільство передумало. Але ні. Ми вкотре підтвердили свою чітку позицію – Стамбульська конвенція потрібна”, – сказала в коментарі ZMINA журналістка, співініціаторка акції “Відчинимо правду про насильство” Ірина Виртосу.

Вона нагадала, що в нещодавньому дослідженні “Що в Україні думають про сучасний фемінізм та феміністок”, яке провів Центр прав людини ZMINA, респонденти назвали питання подолання домашнього насильства найактуальнішим для розв’язання. Про це сказали 93,2% респондентів, хто вважає себе феміністом/-кою, та 74,3% респондентів-нефеміністів/-ок.

Ще 2011 року Україна взяла участь у підготовці Стамбульської конвенції як членкиня Ради Європи. Лише 2016-го сталася перша спроба ратифікувати документ, яка закінчилася провалом.

У травні 2020-го петиція про ратифікацію конвенції на сайті президента України набрала понад 25 тисяч голосів. У відповіді на неї Зеленський підтримав необхідність ратифікації документа.

Очільник країни обіцяв внести до парламенту відповідний законопроєкт про ратифікацію, однак наголошував, що зробити це зможе після того, як Міністерство закордонних справ подасть відповідну пропозицію.

Проти ратифікації документа в Україні виступають так звані поборники традиційних цінностей та Всеукраїнська рада церков і релігійних організацій (ВРЦіРО). Вони неодноразово зверталися до представників влади з офіційними заявами про те, що поняття “гендер” загрожує українській сім’ї, попри думки експертів з цього приводу. 

У грудні 2021 року пресслужба Офісу президента України повідомила про те, що завершується підготовка до подання на розгляд нардепів законопроєкту “Про ратифікацію Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами” (Стамбульська конвенція).

Це сталося у відповідь на акцію активістів “Відчинимо правду про насильство”, яка відбулася 30 листопада.

Читайте також: Захист від домашнього насильства: що потрібно знати про Стамбульську конвенцію

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter